П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Настоятель Афонського монастиря розкритикував РПЦ через заборону причащатись росіянам на Афоні

    Відповідаючи на запитання голови російського православного братства «Сини Афону» Ал’ксандра Тузенка про збентеження росіян позицією афонських монахів з приводу українського питання, настоятель Ватопедського монастиря архімандрит Єфрем (Куцу) відповів, що «Афон для всіх», і розкритикував РПЦ, яка не благословляє паломникам причащатися на Афоні ніде, крім Пантелеймонівського монастиря (російського монастиря на Горі Афон, який раніше був українським).

    «Це дивно, оскільки російський (Пантелеймонів – Ред.) монастир теж знаходиться в юрисдикції Вселенського патріарха, і там поминають патріарха Варфоломія, так само як і в інших монастирях Святої Гори, – заявив архімандрит. – Для нас залишається незрозумілим, чому люди можуть їздити в цей монастир, а в інші не можуть, в той час, як Літургія всюди одна і та ж. Це неправильно ні з точки зору еклезіології, ні з точки зору догматики», – сказав архімандрит Єфрем, відповідаючи на питання під час прямої трансляції, організованої 10 грудня на YouTube-каналі прихильників російського імператора Николая ІІ «Царський крест». Відео уже видалене із каналу.

    Крім того, Архімандрит Єфрем заявив, що на Афоні ніяк не бажають захищати РПЦ в її позиції на автокефалію ПЦУ. На його думку, афонським ченцям залишається тільки молитися.

    «На жаль, ми ніяк не можемо допомогти у вирішенні цієї проблеми, це інший рівень, це конфлікт двох Синодів, двох Церков – Московської та Вселенської. Ми молимося, щоб єдність повернулося, ми робимо все, що в наших силах», – зазначив архімандрит Єфрем.

    Намісник Ватопедського монастиря закликав не забувати той факт, що «офіційно Свята Гора входить до складу Вселенської патріархії» і задати собі питання – «якби хто-небудь з архієреїв РПЦ пішов проти Московського Патріарха – як би він на це відреагував?».

    «Єрархічно Афон підпорядковується Вселенському Патріархату, але належить всьому Православ’ю, Помісні Церкви повинні це зрозуміти. Я спілкуюся з духовними отцями всіх рівнів і знаю, як їм допомагає дотик з Афоном, і як вони в корені змінювалися завдяки цьому», – зазначив архімандрит Єфрем.

    Варто зазначити, що намісник Ватопедського монастиря архімандрит Єфрем збирався взяти участь в інтронізації предстоятеля ПЦУ митрополита Київського Епіфанія 3 лютого 2019 року, але, раптово, 1 лютого через проблеми з серцем він був госпіталізований в одну з київських лікарень. Ходили чутки, що Вадим Новинський перешкоджав архімандриту Єфрему, щоб той не прибув на інтронізацію митрополита Епіфанія.

    Також, Ватопедський монастир прийняв у себе делегацію ПЦУ на чолі із єпископом Павлом (Юристим).

    Раніше один з афонських монахів говорив, що У 1948-му РПЦ визнала, що порушила угоду з Константинополем про Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне