Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ обговорив із заступником глави МЗС організацію візиту Вселенського патріарха

    Предстоятель Православної церкви України 11 червня зустрівся із заступником Міністра закордонних справ України Василем Боднаром і обговорив з ним ряд актуальних питань, зокрема пов’язаних з організацією візиту до України Архієпископа Константинополя – Нового Риму, Вселенського Патріарха Варфоломія.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Нагадаємо, візит Вселенського патріарха Варфоломія має відбутися наприкінці серпня, в час відзначення 30-ї річниці Незалежності України.

    11 червня відбулась презентація книги «ВАРФОЛОМІЙ: Апостольська місія. Пророче бачення». Також духовенство ПЦУ привітало Вселенського патріарха Варфоломія із днем ангела.


    Нагадаємо 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності.

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія. Зокрема такої думки притримується митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич).

    Речник ПЦУ пояснив, що не  у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. «Православний комуніст» від РПЦвУ Валентин Лукіяник провів кілька мітингів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну. З усім тим Онуфрій відмежувався від нього і сказав, що не давав на такі акції благословення. Експерти РПЦвУ прогнозують, що із патріархом Варфоломієм приїдуть інші предстоятелі.

    Політолог Віктор Таран вважає, що візит Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я.

    На думку предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія візит Вселенського патріарха в Україну «приведе до більшого усвідомлення українців де є справжня українська православна церква, а де є російська православна Церква».

    Нагадаємо, Вселенський патріарх запевнив паломників з України про свій візит до Києва. Також у кінці травня Глава ОП обговорив із митрополитом Емануїлом візит Вселенського патріарха до України на 30-ту річницю незалежності нашої Держави.

    26 травня єрарх Константинопольської православної Церкви, митрополит Халкідонський Еммануїл відвідав Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія та повідомив деталі візиту Вселенського патріарха Варфоломія в Україну у серпні цього року.

    Найсвіжіше

    Популярне