Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Емануїл разом із ПЦУ та владою готуватиме візит Вселенського патріарха до України

    26 травня єрарх Вселенської Патріархії, митрополит Халкідонський Еммануїл відвідав Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія у його резиденції. З нагоди іменин предстоятеля ПЦУ єрарх передав особисті теплі вітання і подарунок від Святійшого Вселенського патріарха Варфоломія та повідомив деталі візиту Його Всесвятості до України у серпні цього року.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    «Його Всесвятість благословив мені прибути до Києва, щоби ми спільно з Православною Церквою України та відповідними представниками Української держави обговорили підготовку до візиту, який відбудеться на запрошення високоповажного Президента України Володимира Зеленського. Патріарх з радістю очікує на цей візит», – сказав митрополит Емануїл.

    «І наша Помісна Церква, і українське суспільство з добрими почуттями очікуємо на візит Предстоятеля Матері-Церкви до Києва – перший візит після дарування Томосу про автокефалію», – зазначив предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній.

    У подальшій розмові відбулося обговорення пропозицій щодо програми візиту, а також інших питань, які стосуються розвитку Помісної УПЦ і міжправославних відносин.

    На завершення зустрічі, у якій також брав участь заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній побажав митрополиту Еммануїлу успішної праці у підготовці візиту.


    Нагадаємо 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія. Зокрема такої думки притримується митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич). 

    Речник ПЦУ пояснив, що не  у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. «Православний комуніст» від РПЦвУ Валентин Лукіяник провів кілька мітингів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну. З усім тим Онуфрій відмежувався від нього і сказав, що не давав на такі акції благословення. Експерти РПЦвУ прогнозують, що із патріархом Варфоломієм приїдуть інші предстоятелі.

    Політолог Віктор Таран вважає, що візит Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я.  

    На думку предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія візит Вселенського патріарха в Україну «приведе до більшого усвідомлення українців де є справжня українська православна церква, а де є російська православна Церква».

    Найсвіжіше

    Популярне