Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У Каїрі збирається Синод Александрійського патріархату – у центрі уваги вторгнення РПЦ в Африку

    З 15 по 17 лютого у Свято-Георгіївському монастирі в Старому Каїрі відбудеться засідання Священного Синоду Александрійського патріархату. Будуть обговорюватися вибори нових єпископів, а також триваюче незаконне втручання Російської Церкви на територіях Александрійського Патріархату в Африці.

    Буде представлена доповідь Александрійського патріарха, після чого відбудуться виступи на ці теми. Будуть обрані нові єпископи для Нігерії та на інші посади, повідомляє orthodoxianewsagency.gr

    Усі події, що стосуються питання вторгнення РПЦ, будуть розглядатися Архиєрейським органом для прийняття відповідних рішень 16 лютого. Кожен Синодальний єрарх зобов’язаний під час зустрічі створити та подати до секретаріату Синоду записку, в якій буде зафіксовано масштаби проблеми російського розколу в його єпархії на цей час.

    Крім того, записка повинна містити дані про кожного священнослужителя, африканця, росіянина чи іншого, який увійшов до його єпархії, діяв неканонічно або приєднався до так званого «Російського екзархату Африки». Також буде детально зафіксовано відомості про нерухоме майно церковної єпархії, яке було під загрозою або незаконно захоплене органами «Російського екзархату Африки».

    Нарешті, у записці буде зафіксовано, як розглядались всі попередні дії в межах єпархії.

    Про “братній” удар РПЦ по місіонерству в Африці нещодавно розповів Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор в ексклюзивному інтерв’ю програмі “Знаки і люди” телеканалу Pemptousia TV і журналістці Марії Яхнакіс.

    Також планується доповідь митрополита Зімбабве Серафима про захист єдності місцевих церков в Африці під Юрисдикцією Александрійського патріархату та пастирський і практичний підхід до цієї проблеми.

    У своєму зверненні до майбутнього засідання Священного Синоду митрополит Зімбабве пише: “Я прошу вас усіх об’єднати свої молитви за Його Святість Папу та Патріарха Александрійського і всієї Африки Феодора II та за Преосвященніших і Преосвященніших Архієреїв, Членів нашого Священного Патріаршого Синоду, щоб Святий Дух направляв і просвітлював нас, щоб ми могли працювати в смиренні та любові під час роботи сесії нашого Священного Синоду, зі страхом Божим у Святому Дусі, щоб захистити єдність нашої Святої Церкви та нашого скромного служіння, а також молитися за припинення всіх існуючих війн, окрім Гази та України, і за мир у всьому світі, молитися за єдність Міжнародної Спільноти, і зокрема за єдність у Раді Безпеки ООН та внутрішню єдність кожної країни, щоб світ був захищений від війн і руйнувань, а також за спільне вирішення проблеми бідності та проблем зміни клімату. Молимося, щоб Бог просвітив нас усіх, і особливо наших лідерів, щоб ми перестали використовувати доступні економічні ресурси для купівлі зброї та військових цілей, щоб убивати один одного і перетворювати нашу планету на величезне кладовище з тисячами дітей-сиріт. Доступні економічні ресурси ми повинні вважати даром Божим, який ми повинні використовувати для соціальної справедливості, щоб покінчити з проблемою бідності, щоб припинити проблеми біженців і мігрантів. Пріоритет у зброї для вирішення проблем – це відступ від Божої волі, це все одно, що вбивати свого брата, як це зробив Каїн, який убив навіть свого праведного брата Авеля. Воля Божа полягає в тому, щоб ми мали любов один до одного і вирішували свої проблеми мирним шляхом.”

    РПЦ створює власні парафії та структури на території, що належить до іншого Помісної Церкви – патріархату Александрії. Це розглядається як неканонічне вторгнення. Очікується, що на засіданні Синоду буде розглянуто конкретні випадки вторгнення РПЦ та обговорені заходи щодо захисту церковної єдності та канонічної території Патріархату Александрії в Африці.

    Російське вторгнення в Африку

    З грудня 2021 року, коли Російська Церква прийняла рішення про створення екзархату в Африці, самовіддане місіонерське служіння з поширення Євангелія серед африканських братів було перервано. Цей крок, який Александрійська патріархія засудила як акт помсти за визнання української автокефалії, призвів до порушення єдності в Африці.

    Тоді у Александрійській Церкві висловили «найглибший сум» з приводу цього рішення РПЦ. Пізніше патріарх Александрійський Феодор сказав про РПЦ так: «Нехай простить їх Бог».

    Використовуючи невластиві церковній традиції засоби, такі як підкуп, РПЦ підкупила священнослужителів канонічної Александрійської Церкви, інтегрувавши їх у служіння екзархату РПЦ, який не має в Африці ні опори, ні визнання. Більшість православного духовенства і парафій залишаються вірними Церкві Святого Марка (Александрійській Церкві). 12 січня 2022 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства.  У січні 2024 року патріарх Александрійський розповів, що РПЦ підкупляла кліриків за 200 доларів.

    14 липня Митрополит РПЦ в Африці погрожував патріарху Феодору розколом, якщо той не відізве визнання ПЦУ. У жовтні 2022 року патріарх Феодор розповів, що РПЦ мстить Александрійській Церкві за визнання ПЦУ.

    Питання про російське втручання домінувало на останньому засіданні Священного Синоду Александрійської Церкви в листопаді 2022 року, де серед рішень були засудження вчення “русского міра”, припинення поминання патріарха Московського Кіріла та позбавлення сану митрополита Клінського (Леоніда) – екзарха РПЦ в Африці. Пізніше РПЦ сама скинула Горбачова із посади Екзарха РПЦ в Африці.

    11 січня 2023 року Синод Вселенського патріархату заявив про свою повну підтримку Александрійського патріархату та патріарха Феодора «в його справедливій боротьбі (Александрійського Патріархату, – ред.) за канонічний порядок».

    У лютому 2023 року патріарх Александрійський Феодор засудив авторитарні тенденції РПЦ та намагання домінувати над усім православ’ям.

    Найсвіжіше

    Популярне