Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Ще двоє митрополитів УПЦ (МП) розкритикували ініціаторів звернення до Онуфрія

    Незадовго після звернення “керуючого справами” УПЦ (МП) митрополита Антонія (Паканича) його критику листа священників до Онуфрія підтримали ще два митрополити цієї структури: Лука (Коваленко) та Феодосій (Снігірьов). Обидва відомі своєю твердою позицією на підтримку єдності з патріархом Кірілом. Разом з тим поки що жоден єпископ не виступив на підтримку скликання нового Собору.

    Звинувачення у “сатанинській риториці” та “нецерковності” від мирополита в Запоріжжі Луки 

    30 серпня у прямому ефірі програми “Поговоримо про душі” одіозний митрополит в Запоріжжі Лука відповів на звернення священників УПЦ (МП) щодо розірвання зв’язків з РПЦ. Зокрема, він вважає використання слова “розірвати” в контексті цієї єдності “сатанинською риторикою”. Також, він заявив, що його антипатію до Собору поділяє не тільки Паканич, але й сам Онуфрій.

    «Ми не маємо права, я повторюю Блаженнішого, Керуючого справами УПЦ владику Антонія, інших архієреїв, ми не маємо права під тиском приймати будь-які рішення. Тим більше, з питань церковного життя», – відповів священникам ієрарх.

    Митрополит вважає, що підписанти та ініціатори звернення “заплямували себе” та назвав їх “нецерковними людьми”.

    «Це все розуміння нецерковних людей. Так, нехай вони одягнені в церковний одяг, але це нецерковні люди. Люди, які хотіли щось отримати від Церкви. Не виходить, і вирішили знайти інший спосіб, як отримати», – сказав він.

    Варто зазначити, що схожу риторику про “нецерковних людей, одягнених як священники” в УПЦ (МП) неодноразово використовували щодо єпископів та кліру ПЦУ. Загалом це популярна теза у пропаганді Московської патріархії та її сателітів. Але допоки вона не використовувалась щодо незгодних священників самої УПЦ (МП), які не приєдналися до автокефальної Церкви.

    Крім того Лука звинуватив ініціаторів звернення у “повторенні тез” голови Держслужби з етнополітики та свободи совісті Віктора Єленського. Якого сам митрополит вважає “гонітєлєм Церкві”.

    Робота на “мєльніцу нєдругов Церкві” та розповіді про СБУ від митрополита в Черкасах

    Вже 1 серпня своїми думками поділився і митрополит в Черкасах Феодосій (Снігірьов). Він звинуватив підписантів у роботі на “недругів Церкви” та невмінні розрахувати ситуацію на два кроки вперед.

    При цьому він вважає, що підписи також є результатом і тиску на кліриків з боку СБУ.

    “За кілька днів до святкування святого князя Володимира і до сьогоднішнього дня люди, що представляються співробітниками СБУ, відвідують наших священиків як у Черкасах, так і в області. Вони проводять із ними бесіди, декого викликають в управління. Запитують: “Чому ви не підписуєте звернення ініціативної групи до Блаженнішого про екстрене проведення Собору УПЦ?” – зробив гучну заяву митрополит.

    Підписання заклику до Онуфрія про розірвання зв’язків з Гундяєвим Феодосій вважає першим кроком до “співпраці з СБУ”. Порозуміння ж з українськими спецслужбами, на його думку, є негативним та вартим осуду явищем.

    В цьому ж відео він подякував членам Ради Безпеки ООН за висвітлення “гонінь” на УПЦ (МП) та його арешту “на такому високому рівні”. Тут варто відмітити, що з усіх членів Ради Безпеки позицію Снігрьова поділяє тільки Росія. Саме вона й була ініціатором внесення теми “утисків” УПЦ (МП) до повістки денної. Вочевидь перебуваючи під слідством у справі про виправдовування російської агресії ієрарх просто не наважився дякувати країні-терористу напряму.

    Варто нагадати, що митрополит УПЦ (МП) у Черкасах Феодосій зараз перебуває під домашнім арештом. Його підозрюють у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі. За час перебування під слідством він встиг зробити ряд скандальних заяв. Зокрема, єрарх закликав УПЦ (МП) не відділятися від РПЦ, а також виступав на захист російської мови. Снігірьов тоді висловив бажання повернутися в ту країну,  де було неважливо, якою мовою ти розмовляєш.

    Історія зі зверненням

    Після обстрілу кафедрального собору УПЦ (МП) в Одесі група священників цієї структури підписала та направила звернення до Онуфрія із проханням остаточно відмежуватися від Московського патріархату та почати діалог з ПЦУ та Помісними Церквами, які її визнають. Предстоятель УПЦ (МП) не прийняв організаторів звернення. Проте передав через помічника, що зробить це згодом, не вказавши точної дати. Натомість в окремих єпархіях почали вводити репресії проти підписантів.

    28 липня у День Хрещення Русі з’явилась різка відповідь керуючого справами УПЦ МП митрополита “Бориспільського” Антонія (Паканича).Він зокрема назвав саме звернення “сумнівним”, а його авторів “активістами” та “провокаторами”, які бажають УПЦ (МП) цілковитого знищення. За словами єрарха, нинішній канонічний статус УПЦ (МП) є цілком достатнім і ніколи не заважав їй “вести людей до Бога”

    31 липня священники відповіли Паканичу, звинувативши його у замовчуванні війни та спробі захопити владу в Церкві.

     

     

    Найсвіжіше

    Популярне