П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    Духовенство УПЦ (МП) звернулось до Онуфрія: вимагають остаточного розриву з РПЦ і діалогу з Варфоломієм

    Українська православна церква(в єдності МП) стикається з кризою через єдність з РПЦ.

    Частина духовенства Української Православної Церкви в єдності з Московським патріархатом звернулися з відкритим листом до свого очільника, митрополита Онуфрія, вимагаючи скликати Собор для остаточного розриву з РПЦ.

    У листі, підписаному невстановленою кількістю священиків УПЦ, йдеться про необхідність офіційно розірвати відносини з Російською православною церквою у зв’язку з геноцидом українців російськими окупантами.

    Автори листа звинувачують РПЦ в апологетиці російської агресії та закликають митрополита Онуфрія зайняти чітку позицію та офіційно засудити РПЦ.

    “… знову й знову закликаємо до негайного скликання Собору УПЦ, де має відбутися остаточний розрив із РПЦ з одночасним засудженням позиції патріарха Кирила та підлеглого йому духовенства як відносно путінської загарбницької війни, так і в зв’язку з анексією українських єпархій. Тільки це не тільки збереже нашу Церкву, але дасть їй моральне право на подальше існування в Українській Державі”, – підсумовують в зверненні, опублікованому на сторінці “Голос духовенства Української Православної Церкви”.

    Священники УПЦ закликають Митрополита Онуфрія до негайного розриву з РПЦ. Вони вважають, що це єдиний спосіб для УПЦ бути вільною від російського впливу та відстоювати інтереси українського народу.

    “Не може бути мови про успішність такої справи без повернення до молитовної єдності з Вселенським патріархом та загалом усіма Церквами, що визнали ПЦУ”, – йдеться в зверненні.

    Священники УПЦ (МП) кажуть, що страждають не за Христа, а через єдність із патріархом Кірілом.

    «Зрозумійте, ми всі готові до кінця терпіти за Христа, за свою віру, за істину. Але річ у тому, що під видом такої «істини» нам нав’язують безальтернативну єдність з РПЦ, предстоятель якої благословляє сатанинський похід російської армії на нашу Батьківщину і будь-яку проповідь зводить до «величі Росії». Нам огидно відчувати себе частиною такої «величі». Так, ми вважаємо аморальним за таких обставин зберігати канонічне підпорядкування РПЦ. Так, ми не маємо жодного бажання страждати за цю єдність із тим, хто не пошкодував нас, яких називав і продовжує називати своєю паствою. З тим, хто не виконав свій історичний обов’язок святительського печалування перед владою за незаконно скривджених і не заборонив своїй пастві перетинати кордон України зі зброєю. Ми не хочемо страждати ні за Росію, ні за Путіна, ні за Кирила. А в більшості з нас складається враження, що наші гоніння – за них, а не за Христа», – обурені священники УПЦ (МП).

    Митрополит Онуфрій поки що не відреагував на звернення священників УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне