Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Духовенство УПЦ (МП) відповіло Паканичу: звинуватили у замовчуванні війни та спробі захопити владу в Церкві

    31 липня духовенство УПЦ (що в єдності з МП), яке зверталось до Онуфрія щодо розриву з РПЦ, відповіло митрополиту в Борисполі Антонію (Паканичу). Раніше той різко розкритикував їхнє звернення.

    Новий лист кліриків опублікувала фейсбук-сторінка “Голос кліриків Української православної церкви”.

    У відповіді священники називають критику, яку висловив у відеозверненні Паканич “нищівною” та повідомляють, що не можуть не відповісти, адже у ролику “містяться численні звинувачення на адресу авторів та підписантів листа”.

    В першу чергу, клірики звертають увагу на на те що Паканич за всі 500 днів повномасштабного вторгнення жодного разу не засудив його. Ба більше, митрополит навіть уникає словосполучення “російська агресія”, натомість надаючи перевагу евфемізмам, які прямо не вказують на винуватця війни. Винятком, не стало й останнє відео Антонія. Це викликало у священників подив, адже саме “фактом російської військової агресії та тією підтримкою, яку надає російському злочинному режиму патріарх Кирил та інші представники єпископату й духовенства російської церкви” був умотивований відкритий лист.

    “Це не може не викликати все зростаючого невдоволення як усередині УПЦ, так і в українському суспільстві в цілому. Виникає очевидне питання: чи не є таке наполегливе ігнорування самого факту російської агресії моральним злочином проти багатостраждального українського народу?”, – риторично запитують підписанти.

    Також, клірики припускають, що оскільки звернення не має прямого адресата, то воно “претендує на заяву загальноцерковного характеру”. Однак, зазначають вони, митрополит Антоній просто немає таких повноважень, адже “не є ані Собором, ані Синодом, ані Предстоятелем”. Єдиним адресатом згідно Статуту можуть бути віряни єпархії, яку очолює Паканич, або ж ролик може сприйматися як особиста думка.

    “Цілком очевидно, що митрополит Антоній намагається видати свої власні міркування за позицію всієї Церкви.”, – зазначається в листі.

    Далі священники звинувачують Паканича в “упередженості та заангажованості”, а також маніпуляціях. У зверненні не містилось вимог, як про це каже Антоній, натомість тільки прохання. До того ж, лист мав прямого адресата, митрополита Онуфрія, а тому відповіді на нього від когось іншого духовенство не чекає. Священники підкреслюють, що досі очікують на зустріч зі своїм Предстоятелем.

    “Отже, і сам зміст листа, і процедура його подачі аж ніяк не передбачали, що на нього буде відповідати митрополит Антоній. Ми не зверталися до митрополита Антонія!”, – заявляють вони.

    Також, клірики припускають, що критичне звернення Паканич не узгоджував із Онуфрієм, а тому його “не слід вважати відповіддю на їхній відкритий лист”.

    Крім того, на думку священників, Антоній “вважає себе не тільки уособленням керівництва УПЦ, але й церковного суду”, адже висуває їм серйозні звинувачення у прагненні знищити Церкву.

    “Митрополит Антоній звинувачує нас у порушеннях канонів, але саме його звернення є кричущою спробою зруйнувати весь канонічний устрій нашої Церкви.”, – зазначається у відповіді.

    Духовенство пише, що заява Паканича про неможливість скликати Собори під час війни “не може не викликати занепокоєння” та “має щонайменше вигляд спроби захоплення влади в Церкві”. Адже воно, на думку священників містить спробу підважити легітимність Собору у Феофанії у травні 2022.

    “Людина, яка сама відкрито порушує Статут УПЦ та узурпує владу в Церкві, безапеляційно звинувачує у порушенні канонічних норм тих, хто відкрито говорить про проблеми УПЦ. “, – йдеться у зверненні.

    Відкидаючи звинувачення Паканича, підписанти листа мотивують його намаганням “надати оцінку злочинним діям російського державного та церковного керівництва у світлі Євангельської моралі”.

    “Для нас є очевидним, що патріарх Кирил є одним із натхненників та співучасників російської військової агресії проти України. І саме тому для нас як християн є неприпустимим будь-яке спілкування з ним.”, – заявляють вони.

    Також, вони вважають дивним різке відкидання діалогу з Помісними Церквами, які визнали ПЦУ, адже навіть з католиками і протестантами є екуменічні комунікації. До того ж клірики нагадують, що жодна Помісна Церква, окрім власне РПЦ, не переривала сопричастя зі згаданими церквами.

    “Підбиваючи підсумок, маємо з болем визнати, що відеозвернення митрополита Антонія свідчить про серйозну внутрішню загрозу для нашої Церкви. Це звернення не тільки сповнене безпідставних звинувачень. Воно містить і дещо більш важливе. Митрополит Антоній намагається блокувати живе Соборне життя Церкви. Він активно перетворює Українську Православну Церкву на закриту структуру, яка відкидала б саму можливість діалогу як з державною владою, так і з іншими Помісними Церквами чи іншими християнськими конфесіями в Україні. У такій структурі не може бути Соборів і відкритої дискусії. Духовенство УПЦ, за задумом митрополита Антонія, має перетворитися на мовчазний та покірний натовп, який бездумно виконує усі вказівки «керівництва УПЦ».

    Однак, не такою бачив Свою Церкву Господь наш Ісус Христос. Не такою бачили Церкву святі отці. Не такий устрій передбачають церковні канони. І сьогодні вся наша Українська Православна Церква має показати свою силу. Ми не маємо допустити перетворення живої Соборної Церкви на закриту секту, в якій пригнічується свобода, а замість любові панує жорсткий диктат.”, – закінчують своє звернення клірики.
    >Нагадаємо, Антоній (Паканич) категорично відповів на звернення священників про скликання Собору УПЦ МП

    Найсвіжіше

    Популярне