Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Антоній (Паканич) категорично відповів на звернення священників про скликання Собору УПЦ МП

    28 липня керуючий справами УПЦ МП митрополит Антоній (Паканич) відповів на звернення священників УПЦ МП про скликання нового Собору для остаточного відмежування від РПЦ та початку діалогу з ПЦУ чи Вселенським патріархатом. Своєю реакцією на прохання порвати із “русскім міром” Паканич поділився на власному ютуб-каналі.

    Спочатку єрарх згадав про “гоніння”, від яких начебто зараз потерпає УПЦ МП. В цьому контексті він одразу почав критикувати підписантів звернення.

    “Поки беззахисні парафіяни намагаються захистити свої храми від незаконного захоплення, поки архієреїв за наклепницькими доносами відправляють за ґрати, дехто, прикриваючись удаваною турботою про церковне благо, вкотре висувають керівництву Української Православної Церкви вимоги, які не узгоджуються з канонічними традиціями.”, – заявив керуючий справами УПЦ МП.

    Паканич назвав саме звернення “сумнівним”, а його авторів “активістами” та “провокаторами”, які бажають УПЦ МП цілковитого знищення.

    “Чого чекати від них наступного разу? Вимог нової унії? «Жіночого священства»? Чи, може, чогось ще гіршого?”, – оцінив моральний рівень підписантів Паканич.

    Також, він повністю відкинув ідею відновленння євхаристійного спілкування із Церквами, які визнали ПЦУ. За словами підсанкційного митрополита, якби УПЦ МП пішла на такий крок, то “перестала б існувати як канонічна Церква”.

    “Це та межа, яку ми не можемо перейти в жодному разі, адже за нею – духовна смерть.”, – завив він.

    Крім того, Паканич поставив під сумнів достовірність деяких підписів.

    За словами єрарха, нинішній канонічний статус УПЦ МП є цілком достатнім і ніколи не заважав їй “вести людей до Бога”.

    “Вимоги негайного скликання Собору Української Православної Церкви викликають здивування поготів. В умовах безпрецедентного тиску на Церкву, коли наші архієреї зазнають переслідувань і ув’язнень, скликання нового Собору було б не просто сумнівним заходом, його можливі рішення не були б ухвалені всією повнотою Православ’я, адже це матиме вигляд примусу. А такі умови не на добре церковності.” – підсумував митрополит.

    Насамкінець, єрарх пафосно закликав духовенство “визначитись кому вони служать” і прирівняв, тих, хто підтримав звернення із юдеями, які кричали Пилату: “Розіпни Його!”.

    Варто зазначити, що звернення Антонія (Паканича) не можна вважати просто приватною думкою одного з єпископів УПЦ МП. Цей митрополит є постійним членом Священного Синоду та “керуючим справами” УПЦ МП і за впливом є фактично другою людиною після Онуфрія.

    Нагадаємо, духовенство УПЦ (МП) звернулось до Онуфрія з вимогою остаточного розриву з РПЦ і діалогу з Варфоломієм.

    Найсвіжіше

    Популярне