П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Обмін пропагандиста: що показав випадок Яна Таксюра про УПЦ(МП)?

    Одна з найбільших Церков в Україні – Українська православна Церква (в єдності з Московським патріархатом) – й надалі демонструє проросійську позицію і готовність захищати ідеологів ворога. Навіть під час повномасштабного вторгнення вони прикривали пропагандиста Яна Таксюра, називаючи його “журналістом”. Це може вкотре свідчити про залежність цієї Церкви від Москви.

    Нещодавно стало відомо, що російські терористи з ПВК “Вагнера” запросила на обмін та обміняла пропагандиста УПЦ (МП) Яна Таксюра. Україна в обмін на Таксюра визволила з полону українських захисників.

    Чим займався Ян Таксюр?

    Ян Таксюр радикально піарив і захищав УПЦ (МП) і єдність її з Московською патріархією. Він говорив про “політичний проєкт” ПЦУ і критикував надання незалежності для православ’я в Україні.  Таксюр був дещо радикальний навіть для УПЦ (МП). Він закликав «повернути церкві в Україні колишній статус екзархату», а «УПЦ (МП, – ред.), яка впала в єресь, скасувати зовсім».

    Вперше Духовний Фронт України звернув увагу на Таксюра ще у 2019 році. Тоді Таксюр мав бути ведучим проросійського каналу “Київська Русь”. Йому мав допомогати російський блогер Дмитро Скворцов. Обидвоє є співзасновниками в Києві «Російського клубу», який в своєму маніфесті «визнає тимчасовий статус держави Україна».

    Варто зазначити, що Таксюр має нагороди від УПЦ МП – орден Нестора Літописця. Крім цього Таксюр підігрував роспропаганді, говорячи, що в Україні є фашисти. Він підтримував ідеї українофоба Олеся Бузини та негативно висловлювався в сторону Вселенського патріарха.

    Також Таксюр висловлювався проти закриття проросійських пропагандистських каналів “112 Україна” та інші.

    Також Таксюр заявив, що Автокефалія ПЦУ має “форму змії”, а патріарх Варфоломій не пройшов “тест сатани”. Він запевняв, що залишатись у підконтрольній Росії церкві окупанта – УПЦ МП це нібито є вірність Христу і Церкві. Варто зазначити, що від початку повномасштабної війни РПЦ відкрито підтримує і благословляє окупаційні російські війська – саме підпорядкування Моспатріархату лобіював ведучий “Першого Козацького” Ян Таксюр.

    Щоб прочитати статтю до кінця, прогорніть вниз
    Ось деякі відеозаписи із Таксюром на пропагандистському каналі УПЦ (МП) "Перший Козацький"
    Ось деякі відеозаписи із Таксюром на пропагандистському каналі УПЦ (МП) “Перший Козацький”

    Арешт Таксюра

    Після повномасштабного вторгнення Яна Таксюра затримала Служба безпеки України. 8 серпня 2022 року відбулося судове засідання у справі Таксюра, на якому, передбачалося, суд мав задовольнити клопотання про зміну запобіжного заходу зі перебування під вартою на домашній арешт. За словами дочки Таксюра суд встановив суму застави у розмірі 1 240 000 гривень, і адвокат назвав цей результат не найгіршим. Пропагандиста залишили під вартою до 6 жовтня 2022 року. Ян Таксюр з 10 березня 2022 року перебував у СІЗО за звинуваченням у держзраді.

    Втім це аж ніяк не змусило УПЦ (МП) якось засудити дії Таксюра, чи відмежуватись від його проросійських заяв про “фашистів в Україні” і критики незалежності від Москви. Навпаки на офіційному сайті УПЦ (МП) висловили сум з приводу затримання проросійського пропагандиста Яна Таксюра. На сайті УПЦ (МП) Таксюра назвали “православним журналістом”, якого “невідомі озброєні особи, які представилися представниками правоохоронних органів… вивели у невідомому напрямку”. Саме так в УПЦ (МП) назвали правоохоронців. І це все в період прийняття закону про колабораціонізм та заборону російської пропаганди.

    Крім цього невідомо, чому в УПЦ (МП) не визнають, що Яна Таксюра затримали саме співробітники правоохоронних органів – СБУ. Саме про СБУ говорила дочка Таксюра, але в УПЦ (МП) їх назвали “невідомими озброєними особами”. Ймовірно в “українській церкві” соромно було визнавати, що тих хто підтримував їх “українську” церкву вже затримує СБУ.

    І якби це було тільки повідомлення на офіційному сайті Церкви, то все можна було б списати на працівників пресслужби УПЦ (МП), але ні. Пропагандистський ресурс “Перший Козацький” (на якому працював Таксюр), випустив відеозапис із митрополитом УПЦ (МП) в Черкасах Феодосієм (Снігірьовим).

    Митрополит УПЦ (МП) Феодосій Снігірьов тоді переконував, що затримання проросійського пропагандиста Таксюра, це ніщо інше, як “переслідування свободи слова”, а Таксюр “журналіст”. Він навіть звернувся до президента України з проханням звільнити із СІЗО Яна Таксюра.

    З таким відношенням, його особистість, як журналіста, невдовзі може стати перед усім світом показником відношення до свободи слова у нашій країні, – переконує митрополит УПЦ (МП). – Якщо він, не витримавши, загине у в’язниці, його смерть ляже незмивною плямою на долі всіх, хто був причетний до цього“.

    Крім того, єрарх УПЦ (МП) навіть заявив, що Таксюр, це “патріот” і ніхто не може повірити, що він злочинець.  Ця ситуація гарно вписується в парадигму мислення УПЦ (МП), адже її велика частина і досі не може повірити, що патріарх Кіріл (Гундяєв) це злочинець, який благословляє російських окупантів, (також і до Путіна деякі вірні УПЦ (МП) ставляться так само) тому нема чому дивуватись словам Феодосія про те, що СБУ затримує “невинних патріотів”, а не пропагандистів “русского міра”.

    Підконтрольні УПЦ (МП) ЗМІ теж писали подібним чином про Таксюра, не згадуючи за його антиукраїнську діяльність і злочини проти України.

    Це свідчить про те, що в УПЦ (МП) не тільки не збираються очищати власні ряди від колаборантів у рясах, але насмілюються в час повномасштабного вторгнення захищати відвертих рашистів і колаборантів на кшталт Яна Таксюра, які підтримують УПЦ (МП).

    Самого митрополита Феодосія, який заступався за Таксюра, українські правоохоронні органи теж підозрюють в розпалюванні міжрелігійної ворожнечі і виправдовування російської агресії. Можливо і Снігірьов поповнить обмінний фонд? Час покаже.

    Обмін і висновки

    Після того, як окупанти із ПВК “Вагнер” обміняли, як вище охарактеризував митрополит УПЦ (МП) “патріота” на українських військовополонених, виникає ряд запитань до діяльності УПЦ (МП).

    По-перше, скільки ще таких “чесних патріотів-журналістів” прикриваються Церквою і безперешкодно виливають бруд на незалежну від Москви ПЦУ і взагалі саму ідею незалежності (автокефалії) для УПЦ (МП)? Можливо їм варто одразу вирушити за своїм колегою Таксюром, щоб не долати довгий шлях затримання, суд, тюрма, обмін.

    По-друге, УПЦ (МП) часто займає нейтральну чи навіть проросійську позицію щодо агресії Росії. Вони уникають чітко засуджувати дії РПЦ та Кремля, що також вигідно окупантам. Не дивно, що вони допомагають затриманим СБУ агентам. Нагадаємо, що раніше кремль обміняводного із священників УПЦ (МП) на 28 військових. Саме він і стоїть ззаду Таксюра одразу після обміну, коли пропагандист розповідав про “випробування Божі” і Лук’янівську тюрму і те, що очищати УПЦ (МП) від проросійських агентів – це “іти проти Бога” і “воювати з Церквою”.

    По-третє, своїм захистом Яна Таксюра, УПЦ (МП) демонструє, що їм байдуже до його відверто проросійських поглядів та діяльності. Для них важливіше захистити свого лобіста, ніж відмежуватися від колаборанта. Це не виняток з правила, а закономірність. Адже жоден єпископ чи священник УПЦ (МП), який відкрито підтримував рашистів не був покараний владою УПЦ (МП).

    По четверте, позиція УПЦ (МП) і Таксюра збігається. Там теж вважають, що зусилля і тиск влади на УПЦ (МП) з метою розриву її зв’язків з РПЦ – це “гоніння на Церкву”. Це свідчить про те, що УПЦ (МП) прагне залежності від Московського патріарха та не готова радикально розривати зв’язки з Москвою, навіть під час війни. Всі кроки в цю сторону, як не прикро це констатувати, були лише окозамилюванням, а не реальним вирішенням справ.

    Нагадаємо, що інформаційна неофіційна та офіційна повістка УПЦ підконтрольна лідеру проросійського крила всередині УПЦ (МП) митрополиту Антонію (Паканичу) і спонсору Вадіму Новінському, та опосередковано чи прямо сприяє російській інформаційні повістці, яка в свою чергу обслуговує і виправдовує російське вторгнення в Україну.  Обмін Таксюра демонструє, що Росія та її найманці “Вагнер” можуть впливати на УПЦ (МП) через їхніх прибічників і потім обмінювати агенів рф, які роками працювали і транслювали свої проросійські наративи через навколоцерковні ЗМІ, накшталт “Першого Козацького”.

    Затримання, захист УПЦ (МП) Таксюра і обмін за запитом окупантів, лише доводить, що інформаційно УПЦ (МП) підтримують колаборанти і русофіли.

    У цілому ситуація з Таксюром чітко показує небезпечні тенденції в УПЦ (МП), яка часто підтримує колабораціоністів та пропагує проросійські погляди. Це ще раз засвідчує необхідність очищення цієї церкви від проросійських агентів і відповідних законопроєктів, які б унеможливили діяльність РПЦ в Україні та її “патріотів-журналістів”, таких як Таксюр.

    Найсвіжіше

    Популярне