Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент України підписав закон про протидію російській пропаганді

    Президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону виготовлення та розповсюдження інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій російської Федерації. Тепер під загрозою закриття попадають десятки громадських організацій УПЦ МП, зокрема “Спілка православних журналістів”, які відкрито пропагували дії росії в Україні і висвітлювали їх в позитивному світлі. Крім цього очільнику РПЦвУ Онуфрію (Березовському) теж треба задуматись, чи не порушив він цей закон у минулому, адже він називав війну «конфліктом» і закликав не вважати за ворогів терористів із “Л/ДНР” і пробачити їх.

    Про ухвалення нового закону повідомляє сайт Верховної ради України.

    Закон також передбачає можливість припинити в Україні діяльність партій, релігійних та громадських організацій, діяльність яких спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу, порушення її суверенітету чи територіальної цілісності, пропаганду війни чи виправдання дій Росії як країни-агресора.

    Законопроєкт №5101 щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора, Верховна Рада ухвалила 3 березня, президент підписав його 14 березня. Ним внесено зміни до інших законів.

    Закон забороняє пресі, телебаченню та радіо виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройну агресію Російської Федерації проти України у 2014 році, зокрема шляхом подання збройної агресії РФ проти України як “внутрішнього конфлікту”, “громадянського конфлікту”, “громадянської війни”, заперечення тимчасової окупації частини території України.

    Водночас забороняється прославлення (глорифікація) осіб, які здійснюють збройну агресію Росії проти України у 2014 році, представників як збройних формувань Російської Федерації, так і збройних банд та груп найманців, зокрема шляхом їх визначення як “повстанці”, “ополченці”, “ввічливі військові люди”.

    Цей закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

    Нагадаємо, раніше український історик пояснив, що РПЦ в Україні підлягає забороні за законом про колаборацію. Також Путін публічно заявив, що захищатиме МП в Україні. Крім цього минулого року експерти РПЦвУ визнавали, що патріотичне середовище знищить Російську Церкву в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне