Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ МП вустами своєї вірянки знову говорить про “війну в Україні, розв’язану ПЦУ”

    Інформаційні ресурси УПЦ МП видали черговий перл. Виявляється, в Україні триває “дві війни: за країну та за Церкву”. При чому за церкву, що у своєму навіть змінено-неоприлюдненому статуті зберігає єдність з Російською православною церквою.

    Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП, “журналістка і мирянка Української Православної Церкви Іванна Ілліна виступила на 11-й Асамблеї Всесвітньої ради церков та звернула увагу світової спільноти на біль і скорботу народу України, що страждає від російської військової агресії та міжконфесійної ворожнечі, яку розпалюють прихильники “ПЦУ”.

    “На фронті за рідну землю віддають своє життя мужні воїни, а разом із тим вірян, які йдуть помолитися за них, виганяють із храмів свої ж співвітчизники, прихильники “ПЦУ”, – йдеться у дописі.

    Це вже не перша подібна заява проти Православної Церкви України з боку УПЦ МП. Перед Днем незалежності заступник голови відділу зовнішніх відносин УПЦ МП протоєрей Микола Данилевич, який звинуватив вірян Православної Церкви України у війні.

    “У релігійному плані зло в Україну кликали ті, хто захоплював наші храми і тим давав картинку Путіну. Ті, хто приймав закони проти УПЦ (МП, – ред.), і тим давав картинку Путіну. Гралися і догралися”, – написав Данилевич.

    Збіг обставин? Не думаємо.

    Дуже схоже, що УПЦ МП та її невідомі радники розігрують цілу комбінацію, спрямовану проти ПЦУ та саме на розпалення міжконфесійної ворожнечі.

    Останнім часом прихильники УПЦ МП завалюють поліцейських заявами проти представників та прихильників ПЦУ про “розпалення ворожнечі”. Нацполіція змушена відкривати кримінальні провадження навіть за рішенням суду. Тільки на Рівненщині відомо про три такі карні справи: проти вже колишнього голови облради Сергія Кондрачука, проти представників ПЦУ у селі Хорів Острозької ОТГ та у селі Стадники Острозького району.

    Скоріш за все, ці кримінальні провадження з часом закриють через відсутність складу злочину. Але зараз це дає змогу пропагандистам УПЦ МП галасити про “розпалення ворожнечі”, підтверджуючи свої заклики отакими карними справами.

    А слова вірянки Іванни Ілліної, що, мовляв, вірян УПЦ виганяють із храмів свої ж співвітчизники – цілковита брехня.

    Велика кількість громад, що більшістю голосів проголосували за перехід до Православної, після цього переходу місяцями не можуть потрапити до свого храму. Бо їх туди не пускає меншість, що лишилася в УПЦ МП. Ви можете знайти безліч таких історій на нашому ресурсі. Зокрема:

    • вже два роки парафіяни Православної Церкви України разом із священником отцем Леонтієм моляться просто неба. Ключі від храму у селі Припутні, що на Ічнянщині, не віддає священник УПЦ МП;
    • на Вінниччині віряни ПЦУ не можуть зайти до свого храму попри ухвали судів;
    • У селі Михальча Чернівецькій області після голосування за перехід до Православної Церкви України громада не може потрапити до власного храму. У лютому 2019 року за приєднання до ПЦУ проголосувало 243 вірян. Після чого свої сили активізували нечисленні прихильники Московського патріархату, які закрили храм і нікого туди не впускають.

    В УПЦ МП до “захоплень” навіть зараховують виконання законного судового рішення в присутності поліцейських та державних виконавців, як це було на Кіровоградщині.

    Спишемо на молодість та необізнаність вірянки УПЦ МП Іванни Ілліної її слова. Але ті, хто вклав ці слова їй в вуста, заслуговують бути викритими і дійсно покараними за розпалення релігійної ворожнечі.

     

    Найсвіжіше

    Популярне