П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Речник УПЦ МП вважає, що у війні винні не росіяни, а ПЦУ

    Заступник голови відділу зовнішніх відносин Української православної церкви (Московського патріархату) протоєрей Микола Данилевич звинуватив вірян Православної Церкви України у війні. Він заявив, що це не росія винна у війні, а ПЦУ.

    Такі зухвалі звинувачення від УПЦ МП спричинили бурхливу реакцію серед українців у соцмережах, передає Духовний Фронт України.

    «У релігійному плані зло в Україну кликали ті, хто захоплював наші храми і тим давав картинку Путіну. Ті, хто приймав закони проти УПЦ (МП, – ред), і тим давав картинку Путіну. Гралися і догралися», – написав Данилевич.

    Ці слова представника УПЦ МП прокоментував архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій (Зоря).

    Він висловив своє обурення тим, що представники московської церкви не відчувають відповідальності за свою пропаганду «русского міра» та перекладають відповідальність за початок війни на людей, які, навпаки, виборювали незалежність української церкви від Москви.

    Данилевич, своєю чергою, відповів на критику у коментарі під дописом. Він наполіг на своїй думці, що дії представників ПЦУ нібито стали для президента росії приводом для початку вторгнення в Україну.

    «Яку користь для країни принесли ці захоплення храмів УПЦ і, особливо, ці закони про перейменування УПЦ в «РПЦвУ»? Жодної. Мільйони українців, громадян України – наших вірян, хотіли перейменувати в «росіян в Україні», хотіли фактично назвати їх ворогами. І чого Ви добилися тими законами? Того, що Путін це використав для виправдання свого вторгнення. Хто йому дав цей аргумент? Той, хто був ідеологом цих законів, хто їх проштовхував. І це точно не УПЦ. Не ми самі в себе забрали храми і не ми самі проти себе приймали закони. Путін, напевне, почав би війну й так, але цього аргументу в нього могло б не бути», – написав він.

    Данилевич заявив, що немає «жодної офіційної заяви» УПЦ на підтримку російського вторгнення і що УПЦ МП не підтримує “русскій мір”.

    Нагадаємо, за кілька днів до вторгнення Миколай Данилевич говорив, що війна між Росією і Україною є лише в телевізорі.

    Найсвіжіше

    Популярне