П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Парафіяни ПЦУ в Михальчі не можуть потрапити у власний храм, а поліція блокує опис майна

    У селі Михальча Чернівецькій області після голосування за перехід до Православної Церкви України громада не може потрапити до власного храму. У лютому 2019 року за приєднання до ПЦУ проголосувало 243 вірян. Після чого свої сили активізували нечисленні прихильники Московського патріархату, які закрили храм і нікого туди не впускають.

    Сільська церква стоїть закритою вже понад два роки, хоча парафія ПЦУ має всі необхідні документи на будівлю храму і землю, бо після переходу майно належить громаді, яка перейшла. Також із ПЦУ укладено охоронний договір щодо збереження культової споруди пам’ятки архітектури місцевого значення.

    Як повідомили “Духовному Фронту України” парафіяни ПЦУ в Михальчі, поліція всіляко перешкоджає вірним ПЦУ. Наприклад, 8 серпня поліція знову чинила тиск на парафіян ПЦУ. Громада ПЦУ переживає за майно, яке зберігається в їхньому храмі заблокованому представниками РПЦвУ. Щоб нічого з храму не пропало, парафіяни ПЦУ вирішили провести опис майна, проте поліція перешкоджає цьому і виступає на боці Московського патріархату.

    «Маючи всі законні підстави, ми не можемо користуватись майном і молитись у своєму храмі. Ми вирішили провести опис, тому що є припущення, що з храму дуже багато чого пропало. Ми не знаємо, що там відбувається, бо ключі не в нас, а у РПЦвУ. Але поліція не дала ревізійній комісії провести опис майна», – говорять в парафіяни ПЦУ в Михальчі.

    Невідомо, яким законом керувались поліцейські, коли не допустили ревізійну комісію, адже проводити опис майна це законне право парафіян ПЦУ, які згідно з документами є власниками храму.

    «Поліція свідомо перешкоджає нам у доступі до нашого майна. При чому це неодноразово», – кажуть парафіяни ПЦУ в Михальчі.

    Нагадаємо, 12 грудня 2020 року, поліцейські розбили церковну браму і зробили коридор для прихожан Московського патріархату і почали бити кийками і відтягувати законних власників — вірян ПЦУ — від храму. Останні хотіли провести ремонт.

    Зараз єпархія РПЦвУ подала до суду, щоб скасувати рішення про перехід до ПЦУ і перереєстрацію громади на ПЦУ. Водночас в Російській Церкві розуміють наскільки стратегічно важливим для них є затримувати процес переходів до ПЦУ і тому роблять все щоб храмами після переходів міг користуватись лише Московський патріархат. Особливо важливим для них є храм в Михальчі, адже пропагандистські ЗМІ РПЦвУ дуже багато про нього писали, як про «захопленого». У РПЦвУ впевнені що всі законні переходи в ПЦУ, – це ніщо інше, як «гоніння», або захоплення, а їхня церква ніколи не носила назву «Московського патріархату». Тепер, богослужіння ПЦУ у власному храмі в Михальчі стане для РПЦвУ черговим ударом і розвінчанням брехні Моспатріархату.

    Самі ж парафіни ПЦУ теж впевнені в цьому. Вони кажуть: «Будуть в Михальчі віруючі ПЦУ молитись у церкві, за ними до ПЦУ почнуть переходити інші парафії, в першу чергу сусідні села Дубово і Спаська». Щоб не допустити цього, прихильники Московського патріархату навіть пропонували за власні гроші побудувати громаді ПЦУ окремий храм, аби тільки ПЦУ не молилась в старовинному дерев’яному храмі.

    Варто зазначити, що після голосування парафіян за приєднання до ПЦУ, у Московському патріархаті провели свої «збори», на яких зібрали підписи проти переходу. Щоправда, самі списки вони офіційно відмовляються показувати. Як повідомляють в ПЦУ, вони все ж побачили ті списки і зрозуміли чому РПЦвУ так переховує їх. Причин є декілька: одна із них, це те, що підписантами, які хочуть бути в Московському патріархаті, були новонароджені. Також там були люди, які не є прописаними в селі Михальча. Крім того, «за вірність Онуфрію (очільнику РПЦвУ)» проголосували навіть ті нібито «парафіяни села Михальча», які проживають закордоном та в інших містах України.

    «Були ті, що були закордоном або служили в армії у день голосування “за вірність Онуфрію”. Були люди, які зовсім з інших міст і сіл і навіть живуть закордоном. То як вони могли проголосувати закордоном?… Якщо сьогодні їх запитати, чи ви є членом релігійної громади, вони навіть не знатимуть що така існує», – кажуть парафіяни ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне