П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Храм пустує: На Чернігівщині віряни ПЦУ не можуть потрапити до власного храму через РПЦвУ

    Вже два роки парафіяни Православної Церкви України разом із священником отцем Леонтієм моляться просто неба. Ключі від храму у селі Припутні, що на Ічнянщині, не віддає священник РПЦ в Україні попри те, що громада проголосувала за перехід в ПЦУ ще у 2019 році.

    Про це повідомляє Суспільне.

    «Я за українську мову, я за українське все! Нас більшість, але нас туди не пускають. А ми силою не будемо. Збираємося у холод, у сніг, у дощ. Терпимо ми», – говорить жителька с. Припутні Надія Карапиш.

    «Росіян в Припутнях немає жодного, навіщо нам російська церква, яка зве не туди?», – обурюється мешканець села Сергій Бондаренко.

    На вулиці віряни моляться з 2019 року. Тоді релігійна громада села Припутні проголосувала за перехід до ПЦУ. Віряни обрали собі нового настоятеля – отця Леонтія. Всі документи громада оформила.

    «Збори проводилися у будинку культури. На зборах були присутні 37 чоловік, всі проголосували одноголосно. Але перед будинком культури зібралося дуже багато людей. Більшість людей говорили, що не потрібно туди йти. Люди були від московського патріархату, але вони не сільські були люди. Вони були навезені», – розповіла Оксана Радзієвська.

    Начальник відділу у справах національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації каже, у церкві за законом має правити служби отець Леонтій.

    «Облдержадміністрація оформила відповідно до закону те рішення релігійної громади, яке вони вирішили на загальних зборах, але священник УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.), який до цього служив у цьому храмі, не виконав волю громади і продовжує звершувати служби у цьому храмі», – говорить Олексій Степаненко.

    Проте доступу до приміщення отець Леонтій не має. Ключі від церкви громаді не віддає отець Сергій, священник московського патріархату. Про чисельність своєї пастви отець Сергій говорити не забажав.

    «Скільки приходять, стільки приходять», – сказав він.

    Про те, що громада ПЦУ не має доступу до храму каже: «Ну ми їм не забороняємо, нехай церкву будують і, будь ласка. Ми ж в конфлікт не входимо. Не хочемо ніяких конфліктів».

    Проте конфлікти були. У 2019 році, коли отець Леонтій прийшов зі звісткою про перереєстрацію, йому розбили голову на сходах храму. Напав на священника один з прихильників РПЦвУ, який нині є старостою села. Тоді за заявою священника відкрили кримінальне провадження щодо спричинення тілесних ушкоджень. Рік тому архімандрит Леонтій також написав заяву до правоохоронних органів про вчинення кримінального правопорушення за незаконне утримання храму священником РПЦвУ.

    Загалом за час конфлікту поліцію у Припутні викликали 6 разів. Справу з приводу побиття священника передали до суду, а іншу – щодо самоправства закрили.

    Найсвіжіше

    Популярне