Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Олігарх, якого підозрювали у фінансуванні терористів, відбудовує храми РПЦвУ у селах, де парафіяни перейшли до ПЦУ

    Благодійний Фонд «Фавор», пов’язаний із олігархом епохи Януковича Віктором Вишневецьким і якого СБУ підозрювала у фінансуванні терористів, відзвітував про будівництво 40 храмів РПЦвУ у тих селах, де віряни законним шляхом перейшли до Православної Церкви України.

    Про це повідомляється на ресурсах РПЦвУ і на сторінці самого фонду «Фавор». Зазначається, що храми РПЦвУ були зведені у Волинській, Хмельницькій, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій, Київській, Чернігівський і Сумській областях.

    У планах «Фавору» – ще близько 20 храмів Московського патріархату. Тобто фонд вугільного олігарха Вишневецького фінансує розкол українського суспільства, щоб зацементувати присутність Московського патріархату, хай навіть незначну, у тих селах, де громада перейшла до ПЦУ.

    Засновником благодійного фонду «Фавор», згідно з відкритими даними, є ГО «Православне братство святого рівноапостольного князя Володимира». Директором цього ГО і є вищезгаданий олігарх Вишневецький Віктор. Він також називається засновником і сумнозвісного ГО «Миряни», шо проводило антидержавні мітинги під ВРУ і по обласних центрах України з метою скасування візиту патріарха Варфоломія в Україну і низки законопроєктів, зокрема унормування назви РПЦвУ, про колабораціонізм і законопроєкту про капеланство.

    До слова, Вишневецький також через ГО «Православне братство святого рівноапостольного князя Володимира» є засновником «Союзу православних адвокатів», які мали б на законодавчому рівні чинити перешкоди і тиск парафіям, що забажали об’єднатись із незалежною від Москви Церквою.

    Цей самий Вишневецький стояв біля витоків пропагандистської машини РПЦ в Україні під назвою «Союзу православних журналістів». Тобто це такий собі «Новинський», що довгий час є у тіні, який можливо навіть більше робить для присутності Московського патріархату в Україні, керуючи кількома проросійськими ГО, відбудовуючи храми РПЦвУ де громади перейшли в ПЦУ і чинячи інформаційний і юридичний тиск на Українську Автокефальну Помісну Православну Церкву.

    Як раніше зазначав Олексій Копитко, «Вишневецький значиться як один з найбільших благодійників і ктиторів багатьох храмів в Донецькій, Горлівській, Ізюмській, Бердянській, Херсонській та ін. єпархіях РПЦвУ. Масштаби його вкладень і зв’язків в церковному середовищі дійсно серйозні. По обидва боки лінії розмежування».

    Віктор Вишневецький є гендиректором Coal Energy S.A. — холдинговою вугледобувною компанією. Ця компанія є третьою за обсягом запасів і сьомою за обсягами видобутку виробником вугілля в Україні.

    Після початку війни більшість активів Вишневецького залишилося на окупованій території. Але за дивним збігом не постраждало. Можливо, бойовики посоромилися «віджати» майно з богоугодними назвами. Але є й інша версія: нібито завдяки заступництву РПЦ і РПЦвУ Вишневецький не тільки зберіг активи, але і, сплачуючи податки терористичній організації «ДНР», продовжував успішно торгувати вугіллям, – припускає Олексій Копитко.

    Вишневецький занесений до бази Центру «Миротворець» і звинувачувався СБУ у фінансуванні терористичної організації «ДНР» через структури РПЦвУ (Українська православна церква Московського патріархату). Крім цього, у Центрі «Миротворець» його звинувачують в участі та фінансуванні заходів (спецоперації) РПЦ МП щодо недопущення створення в Україні незалежної від Росії (країни-агресора) єдиної помісної церкви. Тобто у фінансуванні вищезгаданої проросійської ГО «Миряни» відомою своєю підтримкою і антивакцинаторів.

    На нашу думку, відповідним правоохоронним органам України потрібно зацікавитись магнатом Вишневецьким Віктором на причетність його, до проросійської чи антиукраїнської діяльності, фінансування тероризму чи поділу українського суспільства.

    Вишневецький Віктор / Фото: Конкурент

    Найсвіжіше

    Популярне