П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ знову вимагають, щоб їх не змушували вказувати приналежність до Росії

    20 грудня в Успенській Києво-Печерській лаврі пройшов “круглий стіл”, організований РПЦвУ для того, щоб назву їх релігійної організації не унормовували згідно із суттю. Через те, що РПЦ в Україні (або як вони себе називають “УПЦ МП”) є частиною Московського патріархату, її потрібно перейменувати відповідно до суті — Російська Православна Церква в Україні, або Московський патріархат в Україні. Особливо, коли в Україні вже восьмий рік йде війна з Росією. Проти такого унормування в РПЦвУ виступають всіма силами і хочуть зібрати “всеукраїнський референдум”.

    Як повідомляє офційний ресурс РПЦвУ, перед початком заходу відбувся брифінг за участі голови Синодального юридичного відділу РПЦвУ протоєрея Олександра Бахова, заступника голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦвУ протоєрея Миколая Данилевича, проросійського релігієзнавця Юрія Решетнікова.

    За словами речника РПЦвУ Миколая Данилевича, унормування їх назви на РПЦвУ має на меті зашкодити їхній релігійній організації. З усім тим, Данилевич чомусь не згадує аналогічне “перейменування” так званої “УПЦ МП” в Криму. Там РПЦвУ вже давно не соромляться зватись Московським патріархатом і спокійно визнають це. Натомість в Україні продовжують збирати круглі столи проти такого “перейменування”.

    Самим фактом скликання “круглого столу” “проти перейменувань” у РПЦвУ визнають, що закон, який має торкатись релігійних організацій із центром у країні агресорі, в цьому випадку в Москві, торкнеться і їх. Якби РПЦвУ дійсно була “УПЦ”, то їм не потрібно було б це доводити на якихось конференціях чи круглих столах, а цей закон мав пройти повз їхніх вух. Інакше виходить, що злодій найголосніше кричить “тримайте злодія”, чи переживає, що його можуть схопити.

    Крім цього у РПЦвУ навіть вже подумали, що їм потрібно буде робити, якщо закон буде схвалено Конституційним судом.

    Релігієзнавець, близький до партії Регіонів і РПЦвУ Юрій Решетніков теж впевнений, що закон про перейменування зачепить РПЦвУ. Попри те, що керівний центр РПЦвУ знаходиться за межами України, тобто в країні агресорі – Росії, релігієзнавець Решетніков заявив, що «Тільки наша Церква має право визначати, як їй називатись».

    Крім цього, він навів ще один “аргумент” проти унормування назви РПЦвУ, а саме те, що віряни РПЦвУ “платять податки”.

    У РПЦвУ заявили, що будуть добиватись скасування закону, що змушує їх вказувати приналежність до країни-агресора Росії.

    Митрополит Чернівецький та Буковинський РПЦвУ Мелетій (Єгоренко) заявив, що у разі перейменування так званої «УПЦ МП» на РПЦвУ вона може зникнути – її ліквідують.

    Мелетій також збрехав, що РПЦвУ з 1990 року є «повністю незалежною адміністративно від Російської Православної Церкви». Ця брехня була не останньою із уст єрарха РПЦвУ і він навіть заявив, що центр управління його церкви «вже понад 30 років знаходиться в Києві». Як тоді Мелетій пояснить пункти власного статуту, де чітко прописано, що рішення всіх Помісних і Архієрейських соборів РПЦ (проводяться в Москві зазвичай) є обов’язковими для так званої “УПЦ МП”. Це ж і є закордонним управлінням і залежністю від країни-агресора. Звісно ж що ці вжливі пункти статуту не були обговорені за круглим столом.

    На останок, захисник російського світу Руслан Бортник заявив, що РПЦвУ треба діяти рішучіше, щоб їх не перейменовували. Він навіть запропонував провести «всеукраїнський референдум». Ймовірно Бортника надихнув так званий «референдум» в Криму. На початку року Бортник радив РПЦвУ виходити на антидержавні мітинги.

    Насамкінець було прийнято підсумковий документ круглого столу.

    Нагадаємо, раніше у РПЦвУ просили не називати їх «Московським патріархатом», бо це «антицерковно». Тим не менше у Кабміні не бачать правових підстав для скасування унормування назви «УПЦ» на РПЦвУ. Крім цього релігійний експерт Олександр Єфременко розповів, що РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим “брендом”. Також Релігієзнавець Віктор Єленський говорив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності.

    Митрополит Епіфаній каже, що РПЦ в Україні є поза законом і не може носити назву «УПЦ». Також і єромонах, що приєднався до ПЦУ назвав «УПЦ МП» зібранням єпархій РПЦ в Україні.

    Нещодавно моспатріарх Кіріл визнав, що ніякої «УПЦ МП» немає, є тільки Російська Церква, в тому чилі в Україні.

    Фото: РПЦвУ

    Найсвіжіше

    Популярне