П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх визнав, що ніякої «УПЦ МП» немає, є тільки Російська Церква, в тому числі в Україні

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) визнав, що немає ніякої так званої «УПЦ», а в Україні існує лише Російська Православна Церква.

    Про це він заявив в ефірі російського телеканалу Росія-24, цитує сайт Московської патріархії.

    «А для мене як для патріарха (РПЦ, – ред.) <…> немає поділу на народи та держави, а є паства Російської Православної Церкви», – підкреслив очільник РПЦ Кіріл.

    Пропри такі заяви глави РПЦ, самі ж представники частини РПЦ в Україні продовжують запевняти, що вони можуть і повинні називатись «УПЦ». Ручна ГО РПЦвУ «Миряни» навіть виводила під ВРУ мітинги проти унормування назви Московського патріархату в Україні і несла підписи до Офісу Президента проти відповідного унормування назви.

    Проігнорувавши прагнення більшості українців мати свою незалежну від Росії Церкву Кіріл заявив, що для нього велика скорбота та горе бачити «поділ православного народу, бачити страшну жорстокість». При чому про російсько-українську війну Московський патріарх навмисне не згадав. Він як і президент РФ Владімір Путін вважає, що ніякого військового вторгнення військ РФ в Україну немає і не було, а РПЦвУ навпаки сприяє «миру і єдності» України.

    «Думаю, що й керівництво України не в захваті від того, що відбувається, але запущено маховик ненависті, поділу та протистояння», — натомість додав Кіріл, ймовірно маючи на увазі створення у 2019 році Православної Церкви України, шляхом об’єднання православ’я на Об’єднавчому соборі, який РПЦвУ проігнорувала.

    Він особливо наголосив на ролі очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія (Березовського), а також запевнив, що РПЦ ніяк не втручається в сутичку з незгідними і нібито зовсім не причетна до розділення українців на промосковських і проукраїнських.

    Онуфрій «звісно, разом зі своєю Церквою, зі своїм народом, але ніхто не може показати на нього пальцем і сказати: ось лідер іншої партії, церковної партії, який очолює боротьбу з незгодними. Цього немає, і мої слова стосуються не лише життя і служіння Блаженнішого Митрополита Онуфрія, а й усієї нашої Церкви. Ми не беремо участі у цій сутичці, наша Церква, наші православні люди не несуть відповідальності за цей кошмар — її несуть ті політики, які допустили протистояння всередині свого народу», — заявив Кіріл.

    Варто зазначити, що слова патріарха Кіріла про розділення не з вини РПЦ не відповідають дійсності. Саме РПЦ в Україні підтримувала проросійських громадян України, коли інша частина суспільства боролась за незалежну Україну і автокефальну Церкву. РПЦвУ пішла в розкол у 1992 році на Харківському соборі, організованому не без участі російських спецслужб. Інший переломним моментом був Об’єднавчий собор, який у РПЦвУ проігнорували і не прийшли на нього, щоб не допустити об’єднання українського народу. Ще один факт деструктивної діяльності РПЦвУ і її небажання об’єднання є такий: ця Церква не забажала на високому рівні обговорити всі свою проблеми і питання із Вселенським патріархом, замість цього у РПЦвУ фінансували “авнтиварфоломієвські” мітинги та заявляли, що вони не звали патріарха Варфоломія в Україну. Патріарх Варфоломій, до слова, їхав на запрошення української влади та Православної Церкви України.

    Нагадаємо, раніше у РПЦвУ просили не називати їх «Московським патріархатом», бо це «антицерковно». Також у Кабміні не бачать правових підстав для скасування унормування назви «УПЦ» на РПЦвУ. Крім цього релігійний експерт Олександр Єфременко розповів, що РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим “брендом”. Митрополит Епіфаній каже, що РПЦ в Україні є поза законом і не може носити назву «УПЦ». Також і єромонах, що приєднався до ПЦУ назвав «УПЦ МП» зібранням єпархій РПЦ в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне