Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ не прийшли на Об’єднавчий собор, тому саме вони не забажали діалогу з Вселенським Патріархатом

    Релігійний експерт Олександр Єфременко відповів на звинувачення єпископа РПЦвУ Віктора (Коцаби) в «ігноруванні» патріархом Варфоломієм вірян РПЦвУ, які «дуже сильно прагнули зустрічі з ним». РПЦвУ насправді провела низку заходів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну, проігнорувала Об’єднавчий собор і протягом 30 років веде розкольницьку лінію, зазначає експерт.

    «Саме це твердження свідчить про те, що в РПЦвУ самі не розуміють, чого ж вони хочуть насправді. Нагадаю, що єрархи РПЦвУ виступали проти приїзду патріарха Варфоломія, і дали вказівку своїм парафіянам провести флеш-моб “Варфоломей ми тєбя нє звалі“, тож логічно, що Його Всесвятість до них і не прийшов», – пояснює Єфременко.

    Крім того, релігійний експерт зауважив, що хоча єпископ РПЦвУ Віктор (Коцаба) звинувачує патріарха Варфоломія у не бажанні вести діалог з Московським патріархатом, самі ж російські єрархи відмовились від участі в об’єднавчому процесі.

    «Підкреслю, що запрошення від Його Всесвятості для участі в Об’єднавчому соборі отримали усі без винятків єрархи РПЦвУ. Такий лист отримали і сам Віктор Коцаба, і його начальник митрополит Онуфрій (Березовський), який відправив його назад до Константинополя. Тож саме Московський патріархат не забажав діалогу і у питанні безпідставності вказаного звинувачення можна ставити крапку», – зазначає Єфременко.

    Він підкреслив, що «така поведінка московських єрархів з’явилась не лише напередодні Об’єднавчого Собору, такою вона була практично протягом усіх 30 років, коли існувало українське церковне розділення».

    «Константинополь докладав чимало зусиль задля вирішення цього болючого питання. Патріарх організовував багатосторонні зустрічі, створював комісії, просив, закликав, молив підійти до “українського питання” з християнською любов’ю. Проте Москва лиш годувала всіх обіцянками, на кшталт, “завтра”, і всіляко гальмувала процес», – підсумував Олександр Єфременко.

    Нагадаємо релігійний експерт Олександр Єфременко розповів, що усі громади, які об’єднались до ПЦУ, увійшли у храми за рішенням судів, тому це не «захоплення», як кажуть в РПЦвУ. Також він зауважив, що дії Філарета не знайшли підтримки ані в духовенства, ані в українського суспільства. 

    Читайте повну публікацію релігійного експерта Олександра Єфременка на Духовному Фронті України.

    Найсвіжіше

    Популярне