Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Усі громади, які об’єднались з ПЦУ, увійшли у храми за рішенням судів, тому це не «захоплення», як кажуть в РПЦвУ

    Релігійний експерт Олександр Єфременко прокоментував закиди єпископа РПЦвУ Віктора (Коцаби) у так званих «гоніннях» на Московський патріархат. Єфременко зазначив, що усі громади, які об’єднались із Православною Церквою України, потрапили до храмів на підставі рішення Судів, які тривали роками, тому це не може зватись «захопленням», як кажуть в РПЦвУ.

    «Єпископ Віктор наводить приклади так званих захоплень у Вінницькій, Волинській та Рівненській областях, які за його словами, відбулись у “дуже короткий проміжок часу – 2-3 дні” після слів митрополита Епіфанія про “масштабну хвилю переходів”. Утім наведені Коцабою приклади є свідомим лукавством і спотворенням фактів, адже у всіх випадках громади, які перейшли до ПЦУ, отримали право увійти до власних храмів на підставі рішень Судів, що тривали уже кілька років», – підкреслив релігійний експерт Олександр Єфременко.

    Він також зауважив, що дії Філарета не знайшли підтримки ані в духовенства, ані в українського суспільства.

    Варто зазначити, що в Криму «не гнана» РПЦвУ встигає здійснювати душпастирство і співпрацю із військовослужбовцями РФ, тобто із військовими окупантами нашого півострова, зокрема у березні 2021 року вони привітали моряків ВМФ Росії, поки в Україні відбувались антиурядові мітинги і заходи проти «гонінь».

    На цих демонстраціях віряни РПЦвУ несли плакати із політичними гаслами і негативними висловлюваннями щодо української влади. РПЦвУ також сильно непокоять закони спрямовані проти сепаратизму в Україні, а саме, законопроєкти про колабораціонізм, про унормування назви РПЦвУ і про капеланство. У РПЦвУ продовжують заявляти, що всі законні переходи в ПЦУ, – це ніщо інше, як «захоплення», «гоніння», а їхня церква ніколи не була (чи не носила назву) «Московського патріархату». Українська влада, на їх думку, нібито, «порушує конституцію». На Синоді в Москві повністю підтримують такі тезиси РПЦвУ і всіляко намагаються її підтримувати: інформаційно, фінансово та геополітично, через МЗС РФ. Так міністрі МЗС РФ Сергей Лавров звинувачує США у тиску на інші Помісні Церкви

    Проте на зустрічі патріарха Варфоломія із президентом США, було відзначено деструктивну роль Росії у православ’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне