Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ будуть святкувати 30-річчя харківського розколу, де вони відмовились від автокефалії

    16 листопада у дистанційному режимі відбулось чергове засідання Синоду РПЦ в Україні під головуванням митрополита Онуфрія (Березовського). У РПЦвУ прийняли рішення у 2022 році провести «урочисті заходи 30-річчя Харківського Архієрейського Собору».

    Про це повідомляє пресслужба РПЦвУ.

    Варто зазначити, що саме на Харківському соборі у 1992 році єрархи РПЦвУ відмовились від адміністративної незалежності українського православ’я від Росії, хоча раніше вони всі підписались під «проханням за автокефалію». Саме через відмову боротись за незалежність українського православ’я собор ще має назву «Харківський розкол». Після нього Філарет утворив УПЦ КП, а УПЦ МП (РПЦвУ) обрала собі нового голову – митрополита Володимира (Сабодана).

    У РПЦвУ протягом зими-весни 1992 р. склалася ситуація, подібна до Криму в лютому-березні 2014-го чи на Донбасі в квітні-червні того ж року. Є глава Церкви – митрополит Філарет, який підтримує незалежність, є одноголосне рішення Собору УПЦ 1-3 листопада 1991 р. про автокефалію – але з Москви ведеться індивідуальна робота з єпископами щодо поновлення їхньої лояльності “Центру”. Як з кримськими та донецькими можновладцями і “елітами”. І коли вона проведена – здійснюється переворот. Псевдособор в Харкові був організований за тією ж схемою, що і “рішення ВР АР Крим про референдум” у лютому 2014-го. Легітимні депутати Верховної Ради Криму під охороною кремлівських спецслужб за закритими дверима проголосили беззаконне рішення. Бо з ними “попрацювали”. Бо Москви вони боялися більше, ніж Києва, – коментував цей собор кілька років тому речник ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне