Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріархат в Україні звинуватив міністра у справах ветеранів у розпалюванні релігійної ворожнечі

    Московський Патріархат в Україні вважає, що міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна «розпалює релігійну ворожнечу», коли говорить, що Росія, як свій інструмент в Україні використовує Російську православну церкву.

    «Крім того, вони (ФСБ РФ, – ред.) використовують Російську православну церкву для поширення своєї пропаганди, – сказала Юлія Лапутіна в інтерв’ю. – Так, один із православних священиків розповів своїй пастві, що вакцина від Covid-19 була розроблена Біллом Гейтсом для введення мікрочіпів. І ми бачимо тут всеохоплюючу закономірність у пропаганді. Анти-НАТО, анти-вакцинування, анти-ЄС та лібералізація візового режиму – це питання, у яких Росія мобілізує певну частину суспільства […] Ми бачимо, що Росія явно намагається вплинути не тільки на владу, але й атакувати процеси та інститути, які рухають розвиток країн у позитивному напрямку».

    Саме ці слова викликали незадоволення в РПЦвУ. Там вважають, що їх не можна називати Російською Православною Церквою в Україні, адже вони нібито мають «юридично закріплену назву УПЦ».

    Щодо «юридично закріпленої назви УПЦ» (РПЦвУ, – ред.), то потрібно зауважити, що у Криму після окупації та ж сама нібито «УПЦ (МП)» вже не використовує у своїй назву прив’язку до України. Навпаки в Криму РПЦвУ перейменувалась без жодних зволікань чи нарікань на місцеву російську окупаційну владу. Проте в неокупованій Україні РПЦвУ не подобається, коли їх називають філією Російської Церкви.

    Попри підтримку РПЦвУ антивакцинаторського мітингу під ВРУ 3 листопада, заяви єпископа РПЦвУ Віктора (Коцаби) про відсутність спростування теорій змов та загальної невизначеної позиції РПЦвУ щодо вакцинації, там вважають, що звинувачувати їх у антивакцинаційній пропаганді немає підстав і тому міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна помиляється у своїх заявах.

    Нагадаємо, що акцію проти вакцинації 3 листопада під ВРУ підтримала ГО «Миряни», яка займалась акціями проти візиту патріарха Варфоломія і була прикриттям для зняття відповідальності із самої РПЦвУ. «…ми підтримуємо наших братів та сестер, які завтра, 3 листопада виходять під стіни Верховної Ради України висловити свій протест проти запровадження обов’язкової вакцінації та пов’язаного з нею обмеження прав віруючих», – йдеться в Телеграм каналі ГО “Мирян”.

    Скріншот із сайту пропагандистів РПЦвУ

    Варто зазначити, що РПЦвУ у співпраці на ФСБ РФ звинувачує не тільки міністр у справах ветеранів, але й Рада національної безпеки і оборони України. За даними звіту РНБО, суттєву роль у поширенні ідей антивакцинаторства відіграє «одна із церков» – йдеться про РПЦ та її частини в Україні РПЦвУ. Також екс-радник президента України Валерій Івасюк заявляв, що «найбільшої шкоди, як антивакцинатор завдає РПЦвУ».

    Крім того, ексзаступник голови СБУ Віктор Ягун заявив про те, що недобір антивакцинаторів під ВРУ компенсували проплаченими мітингарями, а самі ідейні антивакцинатори-віряни РПЦвУ йшли із Києво-Печерської лаври де отримали «благословення».

    Цю інформацію підтверджує і заступник голови Комітету з національної безпеки Мар’яна Безугла, яка звинуватила мирян РПЦвУ в організації акції проти вакцинації у Києві. Вона також уточнила що акцію підтримала ГО РПЦвУ «Миряни».

    «Для проведення акції проти вакцинації відбувався набір через телеграм-групи за грошову винагороду розміром від 120 до 500 (і більше) гривень. Один із тих, хто набирав людей на акцію: Карпичко В’ячеслав… Представники ГО Миряни, яка афілійована з УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.), директор Василь Макаровський, представник (РПЦвУ, – ред.) єпископ Васильківський Миколай, один із організаторів – Куценко», – сказала Безугла.

    Як бачимо, позиція Мінветеранів збігається із позицією РНБО та українських ексчиновників.

    Раніше були опубліковані розмови служителя РПЦвУ та куратора із Москви. Священник РПЦвУ обіцяв російському куратору і надалі поширювати у ЗМІ інформацію, що «Українство це єресь».

    Найсвіжіше

    Популярне