Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх РПЦвУ визнав, що його церква керується не з України, а з Росії

    Фігурант Центру “Миротворець”, противник незалежності Церкви від Росії, Голова Представництва Української Православної Церкви при європейських міжнародних організаціях єпископ РПЦвУ Віктор (Коцаба) в інтерв’ю російському порталу Православие.RU порівняв ситуацію в Україні із Чорногорією. Причому Московський патріархат в Україні, Коцаба назвав «канонічною Церквою».

    «І в Чорногорії, і в Україні влада налаштована проти канонічної Церкви. В Україні з початку 1990-х років існує церковний розкол, інспірований владою, в Чорногорії також була створена так звана “Чорногорська православна церква”. У нас були прийняті антицерковні закони, в Чорногорії пішли ще далі: там був ухвалений закон, згідно з яким держава повинна була забрати, а потім передати розкольникам більшість храмових будівель і церковних будівель», – обурюється представник РПЦ в Україні.

    Також Коцаба скаржився росЗМІ на «захоплення» храмів. А кілька тижнів тому, єпископ Віктор (Коцаба) та єрархи РПЦвУ помолились із очільником Білоруського екзархату РПЦ, який лояльно ставиться до режиму Лукашенка.

    Порівнюючи ситуацію в Чорногорії із Українською, єрарх РПЦвУ ще раз засвідчив, що РПЦ в Україні керується із Кремля, адже саме за такою аналогією діє Сербська Церква в Чорногорії, яка за словами президента Чорногорії, просуває великосербські сепаратистські амбіції.  Джуканович також заявив, що керівництво РПЦ і уряд Росії «намагаються дестабілізувати Чорногорію і збити її з шляху європейської інтеграції».

    В Україні дійсно практично аналогічна ситуація, однак відмінність у тому, що Чорногорську Церкву не визнає жодна Помісна Церква, на відміну від Православної Церкви України, яка визнана Церквою-Матір’ю, тобто Вселенським Патріархатом та ще кількома Помісними Церквами.

    Нагадаємо, під час інтронізації сербського митрополита на Чорногорсько-Приморську митрополію стались сутички. Президент Чорногорії назвав інтронізацію насильницькою. На інтронізацію у Чорногорію сербського митрополита доставили гелікоптером у супроводі військових, через те, що чорногорці спорудили барикади на дорогах. Раніше новообраний митрополит Сербської Церкви Йоаникій погрожував чорногорцям прокляттям «Святого Петра».

    Російська Церква зараз є в близьких стосунках із Сербською і використовує сербів, як своїх союзників на міжцерковній арені, для атак на ПЦУ і Вселенський патріархат. Цим користуються єрархи РПЦ в Україні. З усім тим, серби отримали Томос про автокефалію від Вселенського патріархату і всі їх заяви чи атаки, що будуть направлені на ПЦУ чи Томос, означатимуть, що вони виступають самі проти себе. Коли РПЦ ініціювали неканонічні збори, то Сербська Церква (її покійний предстоятель) була однією із тих, хто прибув до Амману.

    Зараз Чорногорський уряд намагається позбутись впливу Сербської Церкви, яка контролює більшістю культових споруд в країні, адже Сербська Церква просуває у Чорногорії інтереси Сербії та РФ. Нещодавно у РПЦ накинулась на президента Чорногорії через його відстоювання автокефалії Чорногорської Церкви, яку ця церква мала до поглинання Сербами. Чорногорську автокефальну православну церкву було засновано 1766, після скасування Печського партріархату в Косово, під керівництвом Константинопольського патріархату. ЇЇ автокефалію визнавали і Константинопольська патріархія, і Російська православна церква, що підтверджено документами.

    Таких самих нападок від представників РПЦ зазнають і націоналістичні організації в Україні. Одночасно із цим, глава МЗС РФ Сергей Лавров лобіює інтереси РПЦ в Україні та постійно звинувачує США у тиску на інші Помісні Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне