Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    На інтронізацію у Чорногорію сербського митрополита доставили гелікоптером у супроводі військових

    У чорногорському Цетиньє – історичній столиці – сотні людей продерлися крізь поліцейське оточення і спорудили на під’їздах до міста барикади на знак протесту проти проведення в Цетинському монастирі інтронізації митрополита Чорногорсько-Приморського Іоаннікія.

    Про це повідомляє DW.

    Заворушення розпочалися в першій половині дня суботи. Інтронізація Іоаннікія запланована на ранок 5 вересня. Протестувальники скандували «Це не Сербія!» і «Хай живе Чорногорія!». Президент Чорногорії Міло Джуканович приєднався до протестувальників.

    Станом на ранок неділі патріарх СПЦ Порфірій і митрополит Іоаннікій таки прибули до Цетинського монастиря на гелікоптері з достатньою поліцейською охороною, оскільки всі дороги до Цетиньє перекриті демонстрантами.

     

    Переглянути цей допис в Instagram

     

    Допис, поширений Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

     

    Обряд інтронізації митрополита розпочався. Підходи до монастиря перекриті великими силами чорногорської поліції.

    Як відомо, після останніх виборів у серпні 2020 року в Чорногорії до влади прийшли просербські сили, хоча і в коаліції з прочерногорськими лібералами та «зеленими».

    http://rtcg.me/ Перекрита дорога

    Новий уряд скасував спірний закон про свободу віросповідання, ініційований президентом країни Міло Джукановичем. Згідно з ним, у держвласність мало б бути передано все церковне майно. Проти цього закону виступила СПЦ – найбільша конфесія Чорногорії.

    До 1918 року Чорногорська православна церква була незалежною, але після утворення Югославії її підпорядкувала Сербська православна церква, яка отримала все майно. Тепер Сербська Церква відправляє до Чорногорії своїх митрополитів, що не подобається місцевим жителям.

    Найсвіжіше

    Популярне