П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ накинулась на президента Чорногорії через його відстоювання автокефалії Чорногорської Церкви

    5 вересня в історичному центрі Чорногорії Цетіньє відбулась інтронізація єрарха Сербської Церкви митрополита Іоаннікія. Перед інтронізацією митрополит Сербської Церкви Йоаникій погрожував чорногорцям прокляттям «Святого Петра». Місцеві чорногорці намагались перешкодити інтронізації сербського єрарха, так що він змушений був летіти гелікоптером з військовою охороною. Президент Чорногорії назвав інтронізацію «насильницькою». «Ми стали свідками великої ганьби Сербської Православної Церкви та уряду Чорногорії, сорому, безпрецедентного за довгу історію чорногорської держави, а також за всю історію Православ’я», – сказав Міло Джуканович.

    Коментуючи цю заяву голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) заявив, що відстоювання інтересів Чорногорської Церкви є ганьбою для Чорногорії і поділяє цю країну.

    «…ганьбою для Чорногорії насправді є те, що нею управляє лідер, який нездатний згуртувати населення своєї країни, а працює на її поділ, на створення конфлікту», – заявив представник РПЦ в ефірі державного телеканалу РФ «Россия 24».

    Митрополит РПЦ також незадоволений тим, що чорногорці забарикадували в’їзди до міста, де мала відбутись інтронізація сербського митрополита. Алфеєєв назвав їх «прихильниками Джукановича».

    «Ганьбою було те, що Сербський Патріарх, який приїхав для того, щоб зробити інтронізацію Чорногірського митрополита, не міг спокійно дістатися до Цетіньє, де відбувалася інтронізація, тому що прихильники М. Джукановича виставили людей, які перешкоджали цьому. Патріарху (Сербському, – ред.) довелося добиратися на вертольоті. Є кадри, як він виходить з вертольота, а військові несуть перед ним і перед обраним Чорногірським митрополитом (єрархом Сербської ПЦ) щити для того, щоб їх не розстріляли снайпери. Ось це справжня ганьба Чорногорії, і відповідальність за це лежить на чорногорському президенті пані Джукановичу», – заявив митрополит Московського патріархату.

    Російська Церква зараз є в близьких стосунках із Сербською і використовує сербів, як своїх союзників на міжцерковній арені, для атак на ПЦУ і Вселенський Патріархат. З усім тим, серби отримали Томос про автокефалію від Вселенського патріархату і всі їх заяви чи атаки, що будуть направлені на ПЦУ чи Томос, означатимуть, що вони «вистрілили собі в ногу». Коли РПЦ ініціювали неканонічні збори, то Сербська Церква (її покійний предстоятель) була однією із тих, хто прибув до Амману.

    Зараз чорногорський уряд намагається позбутись впливу Сербської Церкви, яка контролює більшістю культових споруд в країні, адже Сербська Церква просуває у Чорногорії інтереси Сербії та РФ. 

    У вересні 2021 року перезидент Чорногорії Міло Джуканович заявив, що за дестабілізацією Чорногорії стоїть Росія, яка використовує Сербку православну Церкву. Також, за його словами, нинішній уряд Чорногорії прислуговує Сербській Церкві, яка є інструментом реалізації проєкту Великої Сербії — тобто знищення суверенітету Чорногорії.

    В Україні схожа з Чорногорією ситуація, тільки Чорногорці поки не отримали Томос про автокефалію. В Україні також діє Російська Православна Церква, яка займається розколюванням українського суспільства в інтересах країни агресора – Російської Федерації.

    Найсвіжіше

    Популярне