Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Сербської Церкви погрожує чорногорцям прокляттям «Святого Петра»

    Підступними і сумними назвав новообраний митрополит Чорногорсько-Приморський Сербської православної Церкви Йоанікій вимоги про те, що він має всходити на престол за межами історичної та другої офіційної столиці Чорногорії – Цетіньє. «І де б я ще це сходив на престол?», – запитав він під час богослужіння в монастирі Морача, додавши, що не буде шукати іншого престолу, крім того, який «встановили Бог і святий Петро Цетінський».

    Йоанікій наголосив, що престол в Цетінському монастирі належить Чорногорсько-Приморській митрополії та Сербській православній Церкві. Він також повідомив, що не хоче відкладати інтронізацію із запланованої дати 5 вересня, повідомляє «Балканський оглядач».

    Новообраний митрополит наголосив, що СПЦ зробила все можливе для миру. Але, як пообіцяв митрополит Сербської Церкви, «якщо не буде миру, то буде отримано прокляття. Хто не прийме мир Божій, той отримає прокляття Святого Петра».

    Противників інтронізації митрополита СПЦ в Цетінському монастирі він назвав «бандами, які з’являються як гриби після дощу», але, за його словами, «вони не довговічні» і скоро «зникнуть». «Люди зрозуміють і розум візьме верх, і братерська любов. Ось так засяє нове обличчя Чорногорії», – сказав Йоанікій.

    Патріарх Сербський Порфирій також дав зрозуміти, що СПЦ не збирається зимінювати ані місце, ані дату інтронізації, бо православні митрополити століттями сходили на престол в Цетіньє.

    Раніше чорногорські патріотичні організації та опозиційні політичні сили заявили про намір не допустити інтронізації митрополита СПЦ в Цетіньському монастирі, назвавши дійство, заплановано СПЦ, «окупаційним актом». Президент Чорногорії Міло Джуканович заявив, що візьме участь в акції. Закликала громадян на збори і невизнана Чорногорська православна церква.

    Місцева рада муніципалітету Цетіньє, у комунальній власності якої перебуває Цетінський монастир, ухвалила рішення про необхідність перенесення інтронізації нового митрополита в інше місце і закликала поліцейське управління оголосити заплановане церковне дійство «зібранням з високим ризиком» та прийняти рішення про заборону його організації в Цетіньє.

    Найсвіжіше

    Популярне