Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    У Чорногорії готуються до нових протестів. Тепер проти Сербської Церкви

    Новий митрополит Чорногорсько-Приморський Сербської Православної Церкви Йоанікій буде введений на престол 5 вересня в монастирі Цетінє – історичній столиці Чорногорії. Очолить церемонію предстоятель СПЦ патріарх Порфірій, який прибуде до Чорногорії на день раніше, 4 вересня. Заплановано його урочистий прийом у церкві Воскресіння Христового в Подгориці, де відбудеться велика вечірня служба.

    Чорногорські патріотичні організації оголосили про акції протесту в день, коли планується інтронізація митрополита Йоанікія. Створено Оперативний штаб на чолі з директором Агентства національної безпеки (АНБ) Чорногорії, який розглядає можливості забезпечити проведення церемонії на Цетінє, передає “Балканський оглядач”.

    Синод Сербської Православної Церкви обрав Йоанікія митрополитом Чорногорсько -Приморським 29 травня. Йоанікій очолив митрополію після після смерті митрополита Амфілохія.

    Із січня по серпень 2020 року СПЦ тримала своїх вірян мобілізованими, що зіграло ледь не визначальну роль в перемозі опозиційних сил на парламентських виборах в Чорногорії. Спершу Сербська Церква в обмін на електоральну підтримку вимагала повністю скасувати спірний Закон про свободу віросповідання, який вимагає від неї, по-перше, юридичної реєстрації, а по-друге, подання документальних доказів на володіння церковним майном, побудованим коштом держави до 1918 р.

     

    Найсвіжіше

    Популярне