Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Сербська церква обрала нових єпископів на вакантні кафедри, в тому числі в Чорногорії

    Священний Синод єпископів Сербської Православної Церкви оголосив, що заповнив вакантні кафедри Чорногорської митрополії, Будимлянсько-Нікшицької єпархії та Валевської єпархії.

    Про це повідомляє doxologiainfonews.com з посиланням на офіційний сайт Сербської ПЦ.

    Засідання собору відбувалися в церкві Святого князя Лазаря у Белграді з 24 по 29 травня 2021 року під головуванням Патріарха Сербської Православної Церкви Порфирія.

    Щодо заміщення вакантних кафедр Архієрейський Собор прийняв такі рішення:

    • Колишній єпископ Будви і Нікшича Іоанікій (Міцович) був обраний митрополитом Чорногорським і Приморського краю (територія країни Чорногорія, – ред.);
    • Колишній вікарний єпископ Діоклетіану, Мефодій (Остойх), був обраний єпископом Будви та Нікшича ;
    • Колишній вікарій Мохача єпископ Ісихій (Рогіч) був обраний єпископом Валєво.

    Варто зазначити, що колишній очільник Сербської церкви в Чорногорії Амфілохій (Радович) помер від коронавірусу. Його похорони відбулись із порушенням карантинних вимог.

    В Чорногорії Сербська церква має монополію на святині і більшість духовенства. З таким впливом намагався боротись Чорногорський президент, який домагався автокефалії для Чорногорської Церкви. У відповідь на це сербське духовенство організувало антидержавні мітинги в Чорногорії, які підтримали в РПЦ і РПЦвУ. Речник РПЦ в Україні протоєрей Микола Данилевич ставив у приклад такі заворушення і грозився їх повторити в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне