П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Чорногорії сталися сутички під час інтронізації митрополита Сербської православної Церкви

    У Чорногорії сталися запеклі сутички під час інтронізації новообраного очільника митрополії Сербської православної Церкви в цій балканській країні. Поліція застосувала сльозогінний газ проти протестувальників, які кидали каміння та пляшки у місті Цетіньє.

    Чорногорія унезалежнилася від Сербії в 2006 році, але її церква залишається під Сербською православною церквою. Деякі, включаючи президента Чорногорії, розглядають це як символ сербського впливу.

    Президент Міло Джуканович закликав протестувальників завадити інтронізації Іоаннікія II на вищу духовну посаду, відому як митрополит Чорногорії та архієпископ Цетіньє.

    У суботу сотні протестувальників встановили барикади, щоб перекрити доступ до Цетіньє, і демонстрації продовжилися у неділю, коли відбулася церемонія.

    «Ми на барикадах, тому що нам набридло, що Белград заперечує нашу націю і говорить нам, які наші релігійні права», – заявила протестуюча Анжела Іванович, згадуючи столицю Сербії.

    «Усі релігійні об’єкти [церкви], побудовані в Чорногорії, належать народу тут і державі Чорногорія».

    На церемонію вертольотом доставили Іоаннікія II та Сербського патріарха Порфірія.
    Розділення щодо впливу сербів поширюється на вершину політичного керівництва Чорногорії, а просербський прем’єр-міністр Здравко Кривокапіч назвав протести «терористичними актами».

    Президент Джуканович все ще відчуває гіркоту від поразки, яку зазнала його Демократична партія соціалістів (ДПС) на минулорічних парламентських виборах, що відбулися після того, як вона проголосувала за законодавство, яке дозволило б державі претендувати на церковне майно.

    Цей крок став поворотним, коли Церква агітувала за опозицію, витіснивши ДПС з влади вперше за три десятиліття.

    Згідно з останніми даними перепису, чорногорці, які ідентифікуються як етнічні серби, складають приблизно третину з 630 000 населення країни. Більшість чорногорців є членами Сербської православної церкви незалежно від національності.

    Джерело: речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря)

    Найсвіжіше

    Популярне