Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Міло Джуканович: керівництво РПЦ і уряд Росії «намагаються дестабілізувати Чорногорію»

    Президент Чорногорії Міло Джуканович звинуватив Росію у «відкритому втручанні у внутрішні справи Чорногорії» і підтримці великосербських амбіцій. Джуканович також заявив, що керівництво РПЦ і уряд Росії «намагаються дестабілізувати Чорногорію і збити її з шляху європейської інтеграції».

    Про це йдеться на офіційному сайті президента Чорногорії.

    «Лише через кілька днів після міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова він (митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв), – ред.) приблизно таким же чином обмінявся тезами і цинічно прокоментував останні події насильницької інтронізації митрополита Чорногорсько-Приморського СПЦ на Цетіньє. Так, серед іншого, він додатково підтвердив відкрите визнання міністра Лаврова того, що Російська церква служить державним інтересам Російської Федерації за кордоном. Підтверджується, що стосовно нашої країни вони є як античорногорськими, так і антиправославними», – сказав Джуканович про заяви глави Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ митрополита Іларіона (Алфеєва) та глави МЗС РФ

    «… із жалем зауважуємо, що верхівка Російської Церкви, попри безліч перевірених історичних фактів, у минулому була літургійною та канонічною сестрою-церквою до автокефальної Митрополії Чорногорії – Чорногорської православної церкви, насильно скасованої Королівством Сербія у 1918-1920 році», – підкреслив президент Чорногорії.

    Він додав, що РПЦ тягнеться до ревізіонізму і намагається задовольнити імперські амбіції чинного уряду у своїй країні, а також великосербські амбіції Белграда.

    «… нинішня російська влада та верхівка Російської Церкви намагаються дестабілізувати Чорногорію та відвести її від шляху європейської інтеграції», – зазначив Джуканович.

    «Щодо паралелей, які Алфеєв проводить між церковними питаннями в Чорногорії та Україні, ми відзначимо, що церковне питання в Чорногорії виникло не зараз, кілька років чи десятиліть тому, а було відкрито століття тому шляхом неканонічної ліквідації помісної автокефальної Чорногорської Православної Церкви, яка дуже добре відома в Москві», – сказав Міло Джуканович.

    «Навіть після 100 років після заснування Сербської православної церкви та наявності філії в Чорногорії більшість православних у нашій країні, згідно з останніми дослідженнями, 57% не ототожнюються з юрисдикцією Патріархату Сербії... Ці останні заяви митрополита Іларіона та міністра Лаврова лише підтверджують відкрите втручання Росії у внутрішні справи Чорногорії. І дуже грубо і недоречно таким високим церковним сановником … Коментар міністра Лаврова щодо останніх подій на Цетіньє також нижче рівня глави дипломатії Росії та його репутації особисто. Продовження відкритої агресії Москви проти Чорногорії відображається в найсміливішому розміщенні вигадок навіть на каналі Департаменту зовнішніх церковних зв’язків Російської Православної Церкви…»

    Підсумовуючи свої слова, президент Чорногорії нагадав, що 4 та 5 вересня на протестах проти інтронізації сербського єрарха були тисячі громадян Чорногорії і що вони переважно розмовляли чорногорською мовою, але були й ті, хто розмовляв сербською, але «всі були єдиними у захисті гідності столиці та своєї держави Чорногорія».

    Нагадаємо, під час інтронізації митрополита Чорногорсько-Приморського стались сутички. Президент Чорногорії назвав інтронізацію насильницькою. На інтронізацію у Чорногорію сербського митрополита доставили гелікоптером у супроводі військових, через те, що чорногорці спорудили барикади на дорогах. Раніше новообраний митрополит Сербської Церкви Йоаникій погрожував чорногорцям прокляттям «Святого Петра».

    Російська Церква зараз є в близьких стосунках із Сербською і використовує сербів, як своїх союзників на міжцерковній арені, для атак на ПЦУ і Вселенський патріархат. З усім тим, серби отримали Томос про автокефалію від Вселенського патріархату і всі їх заяви чи атаки, що будуть направлені на ПЦУ чи Томос, означатимуть, що вони виступають самі проти себе. Коли РПЦ ініціювали неканонічні збори, то Сербська Церква (її покійний предстоятель) була однією із тих, хто прибув до Амману. 

    Зараз Чорногорський уряд намагається позбутись впливу Сербської Церкви, яка контролює більшістю культових споруд в країні, адже Сербська Церква просуває у Чорногорії інтереси Сербії та РФ. Також після скандальної інтронізації Цетінський монастир передали в користування всім православним вірянам.

    Нещодавно у РПЦ накинулась на президента Чорногорії через його відстоювання автокефалії Чорногорської Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне