П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Міська влада Цетиньє постановила надати доступ до монастиря всім православним

    Міська рада історичної столиці Чорногорії, Цетиньє, ухвалила резолюцію, метою якої є забезпечення рівності у використанні Цетинського монастиря для всіх православних віруючих. Рішення ухвалено у відповідь на Громадянську ініціативу щодо повернення Цетинського монастиря Чорногорській православній церкви.

    За резолюцію проголосували депутати опозиційних на центральному рівні партій – Демократичної партії соціалістів та соціал-демократів, а також один з правлячої коаліції – член руху URA. Інші представники партій, що входять до урядової коаліції аба покинули сесію, як це зробив рух URA, або не прийшли на сесію, передає “Балканський оглядач”.

    Міська рада підкреслила, що підтримує Громадянську ініціативу, щоб забезпечити рівність у використанні Цетинського монастиря для всіх православних віруючих та рівне і безкоштовне виконання релігійних обрядів для всіх православних релігійних громад в Чорногорії.

    “Збереження людської гідності має бути основним зобов’язанням держави. Права і свободи людини як складові людської гідності мають бути недоторканними. Обов’язок усіх державних органів, усіх гілок влади – поважати та захищати їх. Нинішні органи виконавчої та законодавчої влади постійно, всупереч міжнародним документам та Конституції Чорногорії, здійснюють заходи, що перешкоджають реалізації права на свободу думки, совісті та віросповідання віруючим та духовенству Чорногорської православної церкви”, – йдеться у резолюції.

    З метою захисту прав і свобод людини міська рада Цетиньє, як зазначається, закликає представників міжнародних організацій, міжнародних установ та організацій громадянського суспільства сприяти реалізації та захисту прав і свобод в Чорногорії.

    Раніше уряд Чорногорії ухвалив рішення про передачу прав власності на Цетинський монастирь до держави замість міста Цетиньє.

    Міська рада Цетиньє “рішуче засудила і висловила протест проти дій уряду Чорногорії” та закликала його “утриматися від подальших протиправних дій та відкликати прийняті акти та дії, які забороняють розпорядження майном Цетиньє без правові підстави”. Депутати також закликали компетентні державні установи діяти “відповідно до закону з метою захисту культурної спадщини”, що належить Цетиньє”, від безперервного спустошення, що здійснюється Мітрополією Чорногорії та Церквою Сербії”, йдеться у резолюції.

    Міська рада Цетиньє заборонила будь -яку адаптацію, реконструкцію або будівництво в зоні заповідного культурного надбання Цетинського монастиря без попередньо отриманої згоди міста.

    Найсвіжіше

    Популярне