Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ лякають «Правим сектором», але замовчують свою співпрацю з «казакамі»

    Представник Російської православної Церкви зі взаємодії зі ЗМІ Владімір Лєгойда поскаржився на діяльність «Правого сектору», який, на його думку, допомагає «захоплювати храми» РПЦ в Україні.

    Лєгойда у своєму Телеграм-каналі посилається на заяву голови Центрального Штабу «Правого сектору» Василя Лабайчука, де останній закликав протидіяти будівництву нових храмів Моспатріархату і завдавати «чергові удари по … Церкві Московського Патріархату».

    При цьому представник РПЦ проводить паралелі між «Правим сектором» і Православною Церквою України. «Той факт, що ані «священнослужителі», ні «архієреї» т.зв. ПЦУ не гребують використовувати бойовиків «Правого сектора» та інших українських націоналістичних організацій для силового захоплення храмів Української Церкви (щонайменше, засудження дій націоналістів з їх боку не чути), вказує на те, що там, в ПЦУ, вважають це нормальним або, як мінімум, припустимим. А значить, ставлять свою структуру в один ряд з такими бойовими організаціями націоналістів», – заявляє Лєгойда.

    Що не так із заявою «Правого сектору»?

    У Росії «Правий сектор» давно зробили страшилкою для місцевого населення та міжнародної спільноти. «Правий сектор» для росіян – це бандерівці в квардраті. І тут слова Василя Лабайчука стали в нагоді саме росіянам. Бо в мантру про «захоплення» храмів РПЦвУ вже мало хто вірив. А зараз у РПЦ є чим козирнути і перед власними вірянами, і перед міжнародними спостерігачами – мовляв цілий «Правий сектор» заговорив про перешкоджання діяльності Московського патріархату в Україні.

    Лєгойда, посилаючись на заяву «Правого сектору», пообіцяв писати скарги в «міжнародні правозахисні організації».

    Та, як завжди це виходить у РПЦ, сталося багато галасу на порожньому місці. За даними «Духовного фронту», «Правий сектор» був дотичний до переходів парафій в одиничних випадках. У той час, коли до ПЦУ приєдналися вже більше 560 громад.

    «Казакі-разбойнікі»

    Водночас У РПЦ не бачать нічого поганого в тому, що казакі та інші проросійські громадські організації на практиці дуже тісно співпрацюють з РПЦвУ. Казакі були однією із основ гібридної агресії РФ, на яких вони спирались на початку буремних подій 2014 року.

    Минулого року ми писали як РПЦвУ кришує парамілітарні структури, на кшталт «Мелітопольський курень». Де щось силове, військове, правоохоронне, боксерське – там філія РПЦ в Україні тут як тут. У 2009 році вона швиденько засновує Синодальний відділ у справах пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді, який сьогодні очолює одіозний митрополит Запорізький та Мелітопольський Лука (Коваленко).

    РПЦвУ неодноразово намагалась пропхнути закон про розширення повноважень своїх козачків. Перші спроби провести проросійські парамілітарні формування під егідою УПЦ МП через парламент відповідним законом були ще 2013-го. Не встигли.
    На початку 2018 року до Верховної Ради вноситься законопроєкт від 13.03.2018 р. № 8115 «Про козацтво та козацькі організації в Україні». Автор законодавчої ініціативи – народний депутат Сергій Мельничук, засновник батальйону «Айдар» (Радикальна партія Ляшка), який наразі затриманий Інтерполом в Греції за запитом Росії.

    З початком російської агресії проти України гоп-компанія з-за порєбріка кинулась на Донбас відновлювати Всевелике війско Донське. Кримські місцеві «реконструктори» з великим ентузіазмом кинулись повертати Россію-матушку. А от українські співбрати трошки притихли – надто багато свідчень про їхні тісні контакти з окупантами залишилось.

    Але чомусь це не зацікавило наші правоохоронні органи і через деякий час загроза минула. І обережненько РПЦвУ почала відновлювати діяльність козацьких організацій проросійського напрямку під своєю егідою. Вже 2018-го проводяться різні публічні акції. Формально це оголошувалось як знайомства з традиціями козацтва, прибирання дитячих садочків, патрулювання міст та інші рожеві поні в блакитному небі.
    Але під час всіх цих акцій проходить посвячення нових членів козачих організацій. А щоб ко(а)заки були правильними, спочатку вони мали прийняти присягу. Де? Правильно – в єдиній «канонічній» церкві. На вірність «отєчєству» та тій самій «канонічній церкві».

    Найсвіжіше

    Популярне