Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент Чорногорії: За дестабілізацією країни стоїть Росія, яка використовує Сербську православну Церкву

    Інтронізація митрополита Сербської православної церкви Іоаннікія в історичній столиці Чорногорії Цетиньє – наступ великосербського націоналізму на державність Чорногорії за підтримки Росії. Про це заявив президент Чорногорії Міло Джуканович в інтерв’ю Jutarnji list.

    «Інтронізація Іоаннікія, митрополита десантно-вертолітної Церкви Сербії, є одним із довгої серії епізодів поновлення наступу великосербського націоналізму на Чорногорію. І все відповідно до незгасаючої стратегії “Начертанія” Гарашаніна з середини XIX століття (Начертаніє  – це програма національної політики Сербського князівства. Це перша політична програма Великої Сербії до складу якої має входити Чорногорія, – ред.). Хоча ця фаза античорногорської агресії ґрунтується на тих самих, хибних передумовах заперечення чорногорської національної, культурної та релігійної ідентичності, а отже, логічно на необхідності незалежної Чорногорії, пріоритетною метою є громадянський та світський характер нашої країни та її європейська та євроатлантична орієнтація», – сказав президент Чорногорії.

    На його думку, СПЦ використовується як інструмент для поширення в Чорногорії впливу Сербії, і це несе загрозу всьому регіону Балкан.

    «Насильницький великосербський націоналізм, розташований у самому центрі державної політики Сербії, сміливо намагається нав’язати імідж Чорногорії як іншої сербської держави, яка досягла незалежності помилково та з необережності колишнього керівництва Белграду. І тепер цю “помилку” виправляють войовничо-політичні дії решти транскордонної інфраструктури Великої Сербії-Церкви Сербії, квазірелігійної спільноти, відповідальної за більшість злочинів, скоєних цим націоналістичним проектом з 1990-х років до сьогодні», – підкреслив Джуканович.

    Він пояснив, що за цією політикою дестабілізації Чорногорії стоїть Росія, яка використовує Сербку православну Церкву для цього.

    «Це сербсько-російський проєкт. Наразі ми переживаємо найагресивніший напад великосербського націоналізму на чорногорську державу та ідентичність Чорногорії за нашу недавню історію», — сказав Джуканович.

    Президент Чорногорії заявив, що нинішній уряд Чорногорії прислуговує Сербській Церкві, яка є інструментом реалізації проєкту Великої Сербії — тобто знищення суверенітету Чорногорії.

    «Лінія командування наступом на Цетіне та Чорногорію, принаймні сьогодні, напевно, очевидна. Уряд Чорногорії – це прислужники Церкви Сербії, яка є інструментом для реалізації проєкту Великої Сербії, що є офіційною державною політикою Белграда. А Сербія – це політична безпекова та інформаційна база для реалізації російських геополітичних інтересів на Балканах. Добре, що їхній інтелект не є чеснотою, тому вони не могли не похвалитися своєю роллю в цій досить дурній операції на Цетіньє», – підкреслив очільник Чорногорії.

    Нагадаємо, під час інтронізації митрополита Чорногорсько-Приморського стались сутички. Президент Чорногорії назвав інтронізацію насильницькою. На інтронізацію у Чорногорію сербського митрополита доставили гелікоптером у супроводі військових, через те, що чорногорці спорудили барикади на дорогах. Раніше новообраний митрополит Сербської Церкви Йоаникій погрожував чорногорцям прокляттям «Святого Петра».

    Делегація РПЦвУ взяла участь в скандальній інтронізації митрополита Іоанікія, єрарха Сербської Православної Церкви з кафедрою в Чорногорії. В РПЦвУ похвалитись «молитовною підтримкою Онуфрія» від єпископа Грецької Церкви, який прибув на інтронізацію. Проте від предстоятеля Албанської Церкви, з яким єрархи РПЦвУ теж мали зустріч, не отримали підтримки. Після інтронізації стало ще очевидніше, що питання визнання ПЦУ від Албанської Православної Церкви – це питання часу.

    Раніше експерти повідомляли, що Сербська Церква просуває у Чорногорії інтереси Сербії та РФ. В Україні РПЦвУ хоче повторити «Чорногорський Сценарій».

    Найсвіжіше

    Популярне