П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Делегація РПЦвУ після участі в скандальній інтронізації в Чорногорії зустрілась з предстоятелем Албанської Церкви

    У РПЦвУ похвалились «молитовною підтримкою Онуфрія» від єпископа Грецької Церкви, який прибув на інтронізацію. Проте від предстоятеля Албанської Церкви, з яким єрархи РПЦвУ теж мали зустріч, вони підтримки не отримали. Після інтронізації стало ще очевидніше, що питання визнання ПЦУ від Албанської Православної Церкви – це питання часу.

    4 вересня делегація РПЦвУ у складі керуючого справами РПЦвУ митрополита Антонія (Паканича) та митрополита Сергія (Генсіцького) прибула до м. Подгориці (Чорногорія), щоб взяти участь в інтронізації митрополита Чорногорського і Приморського Іоаннікія.

    5 вересня патріарх Сербський Порфірій урочисто возвів на престол Чорногорсько-Приморських митрополитів митрополита Чорногорсько-Приморського Йоаннікія, якого Архиєрейський Собор Сербської Православної Церкви обрав на цьогорічному травневому засіданні бути наступником митрополита Амфілохія, який помер від коронавірусу.

    Під час інтронізації митрополита Чорногорсько-Приморського стались сутички. Президент Чорногорії назвав інтронізацію насильницькою. На саму церемонію сербського митрополита доставили гелікоптером у супроводі військових, через те, що чорногорці спорудили барикади на дорогах до міста, де мала відбутись інтронізація.

    Фото: Балканський Оглядач / Доправлення митрополита на інтронізацію

    У кафедральному соборі Воскресіння Христового м. Подгориці також відбулася урочиста літургія, яку очолив єрарх Єрусалимської православної Церкви, архієпископ Катарський Макарій, якому співслужили єрархи РПЦ, РПЦЗ, РПЦвУ та інші. У Грузинській Церкві заявили, що не змогли прибути через епідемію коронавірусу.

    У РПЦвУ також не втратили нагоди, щоб зустрітись 6 вересня в Албанії з предстоятелем Албанської православної Церкви, що поки не визнала автокефалію ПЦУ. У РПЦвУ не повідомляють, чи просили вони не визнавати ПЦУ, натомість зазначають, що «відбулася братня бесіда в теплій атмосфері на актуальні теми церковного життя». Ймовірно предстоятель Албанської Церкви не забажав підтримати РПЦвУ, яка перебуває в Україн всупереч церковним канонам.

    Предстоятель Албанської Церкви Анастасій і єрархи РПЦвУ / Фото: РПЦвУ

    Про таку версію може свідчити інша новина на сайті РПЦвУ, де вони хваляться «молитовною підтримкою Онуфрія» від одного єрарха Грецької Церкви, яка вже давно визнала автокефалію ПЦУ. Молитовно підтримати Онуфрія може будь хто, навіть мирянин, тому такі слова по суті є ґречною відмовою від того словоблудства, якого вимагають і дотримуються у Моспатріархаті, що Онуфрій (Березовський) – єдиний законний предстоятель і т. п. Однак, навіть якщо уявити, що «молитовна підтримка» хоч якось натякає на це, то виходить в РПЦвУ похвалились позицією окремого єрарха, а не всієї Помісної Церкви. З усім тим, якби підтримка від предстоятеля Албанської Церкви також була, в РПЦвУ неодмінно би похвалились і цим «досягненням», а так вони отримали лише «братню бесіду».

    У міжцерковному плані РПЦ в Україні вже давно перестала показувати хоч якісь позитивні зрушення і здобувати бали на свою користь. Після інтронізації в Чорногорії стало ще очевидніше, що питання визнання ПЦУ від Албанської Церкви — це питання лише часу.

    Грецький єрарх та митрополит РПЦвУ / Фото: РПЦвУ

    Нагадаємо, раніше новообраний митрополит Сербської Церкви Йоаникій погрожував чорногорцям прокляттям «Святого Петра». Варто зазначити, що Сербська Церква просуває у Чорногорії інтереси Сербії та РФ.  

    Після скандальної інтронізації Цетінський монастир хочуть повернути Чорногорській Церкві. 

    Найсвіжіше

    Популярне