Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    МЗС РФ опублікувало фейкову доповідь, засновану на брехні РПЦвУ про «гоніння і захоплення»

    Міністерство закордонних справ Російської Федерації на своєму офіційному ресурсі  опублікувало повторення брехні, яку постійно видавали представники РПЦ в Україні. Мова йде про приєднання парафій і священників до ПЦУ, які прийнято в РПЦвУ називати «захопленнями» і «гоніннями».

    Таким чином РФ і РПЦвУ діють як союзники і це під час російсько-українській війні, яка досі триває.

    МЗС РФ просто взяло і однобоко, спираючись на чутки проросійських ЗМІ, опублікувало доповідь «Про ситуацію з правами людини в окремих країнах». У ній в черговий раз повторили всю брехню, яку публікували й видавали представники і служителі Моспатріархату в Україні. Російське МЗС подало її як свою офіційну позицію, при чому до уваги не були взяті ні заяви офіційних державних представників, ні поліції, ні підсумкові рішення українських судів.

    Про це свідчить детальніший аналіз розділу «Дискримінація служителів і прихожан канонічної Української православної церкви» із «Докладу» МЗС РФ.

    Починається розділ із того що РПЦвУ знову називається «УПЦ», хоча до того президент Росії Владімір Путін назвав її «Російською церквою». В РФ напевно не можуть досягнути консенсусу як називати філію Моспатріархату в Україні Хоча в Криму вона офіційно названа Російська ПЦ, в Україні упорядкування її назви в керівництва РПЦвУ викликає занепокоєння і вони навіть скликали кілька разів своїх вірян на демонстрації.

    Далі у так званому «докладі» йде порція брехні про продовження «гонінь» на «канонічну церкву» за президентства Володимира Зеленського. У РФ вже готові захищати РПЦвУ і підготовлюють відповідне інформаційне підґрунтя для цього. Щоб потім все нібито «благородно» виглядало, адже з точки зору Путіна, РФ не нападає, а тільки «захищає» російськомовних і вірян РПЦ в інших країнах.

    У МЗС РФ пишуть, майже як очевидці подій про ситуацію в Україні: «У всіх випадках захоплень громади УПЦ (РПЦвУ, – ред.), попри тиск влади, відмовлялися переходити в ПЦУ і продовжували збиратися для богослужінь в приватних будинках і підсобних приміщеннях». Тільки як тоді в МЗС РФ пояснять випадки приєднання до ПЦУ парафії із священниками РПЦ, або коли монахи покидали Московський патріархат в Україні? Це теж були гоніння? Відомі випадки голосування, коли на зборах за ПЦУ проголосувало 107 людей, проти трьох, які були за МП. І звісно що ці троє будуть названі в РФ «тою більшістю, яка відмовилась переходити в ПЦУ і служить у приватних будинках».

    Не побоялись в МЗС поширити брехню про побиття прихильниками ПЦУ вірянина РПЦвУ в Задубрівці. Попри те що українська поліція спростувала таку версію і назвала причину побиття – алкоголь, тобто побутовий конфлікт у МЗС РФ є інші і безальтернативні фейкові дані на цю подію.

    До слова, подію висвітлювали навіть агенти ГРУ РФ, фігуранти Центру “Миротворець”, які проводили свою підривну діяльність із території Кіпру. Врешті-решт суд віряни РПЦвУ із Задубрівки програли. Очевидно що це не потрапило в «доповідь» РФ із тисячами посилань на «неупереджені джерела».

    Згадали в РФ і про парафію в селі Припутні Чернігівської області. Там громада ПЦУ виграла всі суди, щоб користуватись храмом, але через провокації прихильників РПЦвУ вони змушені були служили під замкненим храмом. На священника ПЦУ в Припутнях навіть нападали проросійські тітушки, але про це у однобокому звіті МЗС РФ ні слова. Для них головне продемонструвати фейки РПЦвУ, адже це їхні союзники по цілях й світогляду. «4 квітня 2021 р. радикали захопили храм в с. Припутні (Чернігівська область). Приїжджі загарбники видворили всіх прихожан з церкви і повісили на двері свої замки», – гнівно пишуть в доповіді МЗС РФ.

    Також згадали і за село Заболоття (Рівненська область). На думку РФ там ПЦУ «захопили храм за підтримки районних депутатів». Хоча в червні 2019 року свою канонічну підлеглість члени громади визначили на загальних зборах, де 216 членів громади із 223 присутніх на зборах проголосували за зміну канонічної підлеглості та перейшли у підпорядкування Православної Церкви України. У Росії і в РПЦвУ такі дії, знову названі «захопленнями».

    Таким чином РПЦвУ створює картинку для дискредитації України на міжнародній арені Російською Федерацією, використовуючи наглу брехню. Повірить РФ хтось чи ні, це інше питання. Важливо, що Московський патріархат в Україні є інструментом гібридного впливу на Україну і дестабілізації. Крім того, РПЦ є ще одним аргументом і причиною Путіна «захищати від гонінь» своїх громадян. Щобільше, самі ж пропагандисти РПЦвУ прямо підтримують Путінську пропагандистську статтю про «один народ», отже вони готові, щоб їх захищали зелені чоловічки з РФ, а разпад СРСР, для таких є великою трагедією і роз’єднанням.

    Найсвіжіше

    Популярне