Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ програла суд вірянам ПЦУ за право користуватись храмом в селі Задубрівка Чернівецької області

    РПЦ в Україні програла суд парафіянам Православної Церкви України за право користуватись храмом в селі Задубрівка Чернівецької області.

    Про це Духовному Фронту України повідомила місцева журналістка Галина Єреміца, яка опублікувала відеозапис із оголошенням рішення суду.

    РПЦвУ подала до суду, щоб скасувати рішення зборів про перехід парафії до Православної Церкви України. У зв’язку з чим, громада, яка більшістю голосів перейшла в ПЦУ не могла потрапити до власного храму. Проте 12 травня Заставнівський районний суд за участі судді Сірик Інни прийняв рішення про законність зборів про перехід громади до ПЦУ.

    Рішення судді присутні привітали українським закликом «Слава Україні!». У коментарях до відео люди також радіють за нову громаду української Церкви. «Слава Богу !!!Тепер побачимо як виконуються рішення», «Очевидний факт. То як не виграти? Слава Богу», «Слава Богу і вам с. Задубрівка ви молодці. Божої вам допомоги», – писали люди.

    Раніше Духовний Фронт України повідомляв, що РПЦвУ програла суд громаді Задубрівки на Буковині, що перейшла до ПЦУ.

    У Чернівецькій єпархії ПЦУ вже прокоментували це рішення: «Громада храму ПЦУ села Задубрівка на Буковині виграла суд першої інстанції і захистила своє право належати до юрисдикції Православної Церкви України. Вітаємо вас дорогі брати і сестри, є надія у майбутнє УКРАЇНИ».

    Нагнітання ситуації в Задубрівці, через фейкові побиття і «тітушок»

    У період між зборами релігійної громади, на яких більшість вірян проголосували за приєднання до ПЦУ та сьогоднішнім рішенням суду, в Задубрівці було не спокійно.

    27 січня 2019 року більшість православних села Задубрівка, а це 158 людей, проголосувала за перехід до Православної Церкви України. Там була і поліція, і державний реєстратор, який це все зафіксував. Голосували тільки жителі села, які мали реєстрацію. Але меншість, яка залишилась у Московському патріархату, застосовувала приїжджих “тітушок” для розпалювання конфліктів.

    У неділю, 15 грудня 2019 року, під воротами Храму Святого Архистратига Михаїла ПЦУ села Задубрівка Чернівецької області прихильники МП напали на парафіян ПЦУ. «Православні» тітушки розбили стіл, перевернули калачі, не давали парафіянам ПЦУ проводити Богослужіння, тобто зірвали Богослужіння, побили парафіян ПЦУ і сільського голову Віталія Гончирюка.

    Після цього, віряни Православної Церкви України села Задубрівка звернулись до президента Володимира Зеленського з проханням захистити їх від нападок прибічників РПЦ в Україні (УПЦ МП), які звозять до села невідомих чоловіків.

    Інший цікавий факт про «гонимих» вірян РПЦвУ із Задубрівки. Одна із них, виявилась фанаткою російського імператора Ніколая ІІ та російських військових.

    У весь цей час, віряни ПЦУ у Задубрівці, попри збори і перехід, через блокування РПЦвУ, змушені були проводити богослужіння на вулиці.

    Віряни ПЦУ моляться на вулиці. 2021 рік / Джерело – Буковина Онлайн

    Пізніше, на початку 2021 року в РПЦвУ запустили фейк про «побиття» вірянина РПЦвУ в Задубрівці «прихильниками ПЦУ». Пізніше пропагандисти РПЦвУ із «Першого козацького», намагаючись переконати в правдивості свого фейку, випустили відеосюжет з коментарем потерпілого вірянина РПЦвУ Василя Хащіюка з села Задубрівка. Він плутався у свідченнях і сказав, що не знає нападників, але всі їх родичі з ПЦУ.

    На додачу, до розповсюдження фейку підключились агенти спецслужб ФСБ РФ із Кіпру, зокрема Алєксандр Вознєсєнський, який занесений в базу “Миротворця“.

    У поліції чітко пояснили, що конфлікт не має нічого спільного із релігійним і створений на побутовому підґрунті, а саме через алкоголь і п’яні розбірки.

    Все це було зроблене з метою очорнення Православної церкви України, створення картинки «гонінь», блокування візиту Вселенського патріарха Варфоломія і блокування переходів до ПЦУ.

    Як бачмо, суд став на сторону правди, а не брехні “русского міра”, до якого належить і РПЦвУ, центр якої в Москві. Саме єпископи цієї церкви беруть участь в святкуваннях анексії Криму, та освячують зброю ВМФ РФ.

    Найсвіжіше

    Популярне