Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ запустили фейк про побиття їх вірянина «прихильниками ПЦУ» на Буковині

    Російська православна Церква в Україні знову вдалась до розповсюджування фейків з метою очорнення Православної церкви України і створення картинки «гонінь». Цього разу в селі Задубрівка Чернівецької області, де більшість проголосувала за перехід до ПЦУ.

    Офіційний вебсайт РПЦвУ повідомив, що 13 березня стався напад на 63-річного парафіянина Свято-Михайлівського храму в селі Задубрівка Чернівецької області Василя Хащіюка.

    У московському патріархаті звалили всю вину за побиття на «прихильників ПЦУ», щоб виставити їх радикалами і, найголовніше, «гонителями». При цьому в РПЦвУ сиплять цими звинуваченнями без будь-яких доказів. Складається враження, що у нападників були таблички із написами «прихильники ПЦУ».

    Це класична схема, яку провертають в проросійських організаціях, щоб викликати до себе співчуття чи з інших корисливих мотивів. Так, наприклад, Анатолій Шарій заказав побиття свого однопартійця, щоб звалити вину на «праворадикалів» і розповідати, «як в Україні все погано» і який він «хороший». Тоді хлопця за 5 тисяч доларів побили до напівсмерті «втемну» для піар-картинки на користь партії Шарія.

    Аналогічно і в цій ситуації. РПЦвУ та її спонсори з російських спецслужб використовують своїх прихильників в Україні як необхідні жертвопринесення для потрібної картинки в російських ЗМІ. І звинуватити в нападі, звісно ж, «прихильників ПЦУ».

    Такої ж думки  експерт Олександр Коваленко. «Як і очікувалося, РПЦвУ, яка культивує зараз в інформаційному просторі наратив про „гоніння“ найближчим часом почне розгойдувати свою армію парафіян за допомогою замовних провокацій. І проба пера, судячи з усього, вже була зроблена».

    Коваленко звернув увагу, що навіть пропагандисти із РПЦвУ на інших ресурсах лише припускають участь у скоєні цього злочину прихильників ПЦУ.

    «Тобто, в цьому навіть вони не впевнені, але всі звинувачення в нападі спрямовані саме на адресу ПЦУ. Такі тези розганяється специфічними проросійськими ресурсами афілійованими з РПЦвУ…Презумпція невинності? Докази? Фактаж? Так кому це все цікаво!», — підкреслив Коваленко.

    Журналістка із Буковини Галина Єреміца у коментарі Духовному Фронту України розповіла, що зверталась за роз’яснення до поліції. Там її повідомили, що це конфлікт на побутовому підґрунті, і про релігійний конфлікт не йдеться. «Пізніше в прес-службі ГУНП в Чернівецькій області також відповіли, що внесено відомості в ЄДР за статтею 125. Це – нанесення тілесних пошкоджень. Детальніше інформацію мені пообіцяли пізніше», – сказала журналістка.

    Після такого твердження поліції все мало б стати на свої місця. Але в Московському патріархаті знову вирішили видати бажане за дійсне. Вуличну бійку, які щодня  трапляються в Україні, кваліфікувати як «гоніння» і «переслідування» беззахисних прихожан РПЦвУ з боку ПЦУ. Якщо керуватись такою логікою, то ледь не кожний вуличний інцидент із вірянином моспатріархату можна назвати «гонінням» з боку ПЦУ.

    Наші припущення про «створення картинки» також підтверджує місцева журналістка Галина Єреміца.

    Виявляється, на Буковині вже два тижні перебувають журналісти проросійського видання РПЦвУ «Витражи», що займається очорненням Православної Церкви України своїми «сюжетами» і курирується особисто митрополитом РПЦвУ Антонієм (Паканичем). Вони не місцеві й спілкуються між собою нехарактерним для буковинців акцентом.

    «Вони були в Задубрівці нещодавно і робили там свій так званий «сюжет». Бо це не сюжет, а пропаганда, як ви розумієте і викривлення всього. Так само вони були і в Михальчі. Вони зараз їздять тими релігійними парафіями, де є гострі конфлікти. Цей Денис Лапін, який представляється журналістом та аналітиком, хоча я володію інформацією, що він таким не є. Він був блогер з Донецька. Дуже добре володіє російською мовою, як в Москві. Тому що російською і ми можемо розмовляти, але то не така російська буде добра. І він заявив про те, що намагатиметься їздити по всіх «гонимих» громадах. Тобто показати «правду» в лапках, «як їх б’ють» і «штурмують». На мою думку, це все робиться під камери, які тут присутні проросійського каналу», – підкреслила журналістка Галина Єреміца.

    Таким чином, напередодні побиття в регіон заїхали професійні пропагандисти «русского міра», які знімали репортажі про «гоніння». Назвати їх знімання неупередженими і об’єктивними вельми складно.

    З цього випливає що і саме побиття літнього чоловіка було добре спланованим, для подальшого розпалювання і продовження теми «гонінь» через інформаційні майданчики. Проте фактів такого наглого побиття вірян РПЦвУ для повної картини не було і їх потрібно було «намалювати». Були лише такі собі «мальчіки в трусіках» і нагла брехня представників РПЦвУ про «війну в селі» і «захоплення».

    Немає жодного сумніву, що Денис Лапін візьме інтерв’ю у «жертви» релігійного «терору» ПЦУ.

    Цей інцидент також має на меті нагнітання протестних настроїв серед вірян московського патріархату в Україні, щоб була ще одна причина втілити в Україні «чорногорський сценарій» і піти на антиурядові мітинги 21 березня, до яких закликає очільник РПЦвУ Онуфрій (Березовський).

    Варто також нагадати, що парафіяни ПЦУ в Задубрівці уже два роки моляться буквально на дорозі. Ще 27 січня 2019 року більшість села, а це 158 людей, проголосувала за перехід до Православної Церкви України. Там була і поліція, і державний реєстратор, який це все зафіксував. Голосували тільки жителі села, які мали реєстрацію. Але меншість, яка залишилась у Московському патріархату, застосовує приїжджих “тітушок” для розпалювання конфліктів.

    Найсвіжіше

    Популярне