П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Офіційна позиція Рівненської єпархії ПЦУ щодо подій у Заболотті

    10 травня 2021 року на територію храму релігійної громади с. Заболоття Православної Церкви України, не зважаючи на закриті ворота та наявну огорожу, із застосуванням сили, нецензурної лайки та з порушенням публічного порядку увірвалися прихильники УПЦ МП (РПЦвУ), в результаті чого виник конфлікт.

    Для запобігання порушенню публічного порядку та вчиненню протиправних дій на місце конфлікту прибули поліцейські. Вони попросили залишити приміщення церкви та її територію всіх присутніх – і представників УПЦ МП, і членів релігійної громади с. Заболоття Православної Церкви України, які пояснювали поліцейським, що храм є власністю їхньої громади, а земельна ділянка перебуває в них постійному користуванні.

    Працівник поліції Суліковський Ю.С. опечатав двері церкви, закрив вхід на територію храму шляхом навішування замка на ворота з подальшим їх опечатуванням.

    Під час здійснення цих дій керівнику чи членам РО «Релігійна громада с. Заболоття Православної Церкви України» не було пред’явлено жодних документів, які б вказували на наявність підстав застосування таких заходів, та не роз’яснено, на підставі яких положень законодавства працівниками поліції було обмежено власника у реалізації своїх прав щодо володіння та користування належним йому майном.

    Громада звернулася за роз’ясненнями до Вараського районного відділу поліції ГУПН в Рівненській області та до ГУПН в Рівненській області, проте відповіді з приводу наявності правових підстав для вчинення таких дій поліцейськими ми ще не отримали.

    Описані вище дії працівників поліції не лише порушують права РО «Релігійна громада с. Заболоття Православної Церкви України» як власника майна, а й права членів релігійної громади на віросповідання, зокрема на безперешкодне відправлення релігійних культів, гарантоване статтею 35 Конституції України.

    Крім того, вказані дії поліцейських містять ознаки злочину передбаченого ч. 1 ст. 365 Кримінального кодексу України – перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб.

    Переважна більшість прихильників УПЦ МП, які зчинили сутичку на території храму у с. Заболоття, не є жителями цього села, цих учасників було спеціально доставлено з всіх куточків Рівненщини організатором цієї сутички – священнослужителем УПЦ МП Земляним Віктором Олексійовичем.

    На Рівненщині Земляний В.О. відомий як глава відділу з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії УПЦ МП, який активно давав інтерв’ю російським пропагандистським каналам.

    На разі Земляний В.О. обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.28 КК України, ч.1 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), ч. 3 ст. 300 КК України (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію). Кримінальна справа відносно нього перебуває на розгляді у Рівненському міському суді.
    Щодо проведення зборів релігійної громади с. Заболоття 22 травня 2021 року:

    Управління Рівненської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) спростовує інформацію про те, що 22 травня 2021 року проводитимуться загальні (парафіяльні) збори релігійної громади с. Заболоття, на яких вирішуватиметься питання щодо зміни канонічної підлеглості громади.
    Проведення таких зборів не заплановане, адже свою канонічну підлеглість члени громади визначили 09 червня 2019 року на загальних зборах, де 216 членів громади із 223 присутніх на зборах проголосували за зміну канонічної підлеглості та перейшли у підпорядкування Православної Церкви України.
    Щодо можливості використання храму представниками обох конфесій:

    Статтею 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» передбачено, що частина громади, не згідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову релігійну громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем).

    Тобто ті громадяни, які не згодні із рішенням щодо зміни підлеглості, мають право створити нову релігійну громаду та звернутися до РО «Релігійна громада с. Заболоття Православної Церкви України» як до власника храму з проханням укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном.

    При цьому в силу положень ст. 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» така новоутворена громада, якщо вона буде в підпорядкуванні церкви держави-агресора, зобов’язана у своїй повній назві, відображати належність до церкви держави-агресора, до якої вона входить, тобто в назві організації має бути вказано, що ця громада є громадою Російської Православної Церкви в Україні.

    Протягом цих 2 років з моменту прийняття релігійною громадою с. Заболоття рішення про зміну канонічної підлеглості частина громади, яка не згодна з цим рішенням, не вчинила жодних дій щодо утворення нової релігійної громади.

    Управління Рівненської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) підготувало заяву до Державного бюро розслідувань щодо вчинення працівниками поліції злочину, а також планує звертатися до Президента України, Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України, Генерального прокурора України, керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Міністра внутрішніх справ України та до голови Служби безпеки України з проханням посприяти вирішенню цієї ситуації, шляхом забезпечення членам релігійної громади с. Заболоття Православної Церкви України можливості безперешкодно здійснювати богослужіння у власному храмі, а також здійснити всі необхідні дії з метою запобігання виникненню релігійних конфліктів між громадянами та їх мирному врегулюванню.

    Джерело: Рівненська єпархія ПЦУ.

    Нагадаємо, раніше Духовний Фронт України повідомляв, що у Заболотті на Рівненщині прихильники РПЦвУ зірвали літургію ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне