Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Кричали, матюкалися, обзивали: На Рівненщині прихильники РПЦвУ зірвали літургію ПЦУ

    Штовханина, крики, матюччя, 24 потерпілих та одразу два кримінальні провадження. Усе – через церковний конфлікт у селі Заболоття Рівненської області. Там сталася сутичка між прихильниками Московського патріархату та Православної Церкви України.

    “Конфлікт виник у зв’язку з тим, що Православна Церква України безпосередньо проводила літургію, що не сподобалося прихильникам Української Православної Церкви Московського патріархату (РПЦвУ – ред.)”, – розповів керівник слідчого відділення Вараської поліції Сергій Бігун.

    Пошкоджена огорожа – це єдине, що нагадує про конфлікт між вірянами, який стався біля церкви, повідомляє ТСН. Нині вона зачинена і опечатана, навіть на брамі замок. Єдині, хто тут перебувають, – поліцейські. Чергують і забезпечують громадський порядок. Щоб знову тут нічого не зчинилося, зітхає священик ПЦУ отець Віктор:

    “Не хочу я підходити до храму, щоб люди знов не збіглися”, – коментує священник.

    Каже, коли йшов молитися і не думав, що літургія закінчиться таким: “Прийшли прихильники Московського патріархату, які перешкодили богослужінню. Ми мусили закритися в церкві. Багато вони кричали, матюкалися, обзивали”, – згадує священник ПЦУ отець Віктор.

    Сутички спровокували в ПЦУ, коли без дозволу зайшли у храм, переконують парафіяни РПЦвУ. Такої колотнечі, та ще й біля церкви – донині не бачили, кажуть лікарі швидкої допомоги. На виклики приїхали 2 машини, до яких одразу вишикувалися черги.

    Протистояння у Заболотті почалися у 2019-му. Саме тоді, кажуть у ПЦУ, до них перейшла більшість селян. Опоненти не погоджуються. Водночас в МП хочуть судитися за визнання голосування недійсним. І пропонують ПЦУ збудувати свою церкву.

    Натомість храм розбрату поліція закрила. Нині правоохоронці шукають тих, хто влаштовував релігійний гармидер. За хуліганство та самоуправство їм загрожує до 4 років за гратами. Коли ж і для кого відкриють опечатану церкву – наразі не уточнюють.

    Найсвіжіше

    Популярне