П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Хто блокує переходи до ПЦУ і перереєстрацію громад?

    Нещодавно предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній в інтерв’ю розповів, що процес переходів до ПЦУ уповільнюється через повільний розгляд звернень від релігійних громад, що хочуть перереєструвати статути. За його словами, потрібно, щоб держава на рівні областей, облдержадміністрацій не блокувала ці процеси і щоби судові інстанції ухвалювали справедливі рішення.

    «Я спілкувався з представниками громад, які готові перейти до ПЦУ. Але вони очікують, що цей процес стане доступним. Скажімо, в Київській області за два роки не зареєстровано жодного переходу. Попри те, що багато громад мають бажання перейти. Але вони бачать, що обласна державна адміністрація не розглядає їхні звернення і не чинить юридичних дій щодо перереєстрації», — розповів митрополит Епіфаній.

    Таке зволікання із перереєстрацією статутів розпочалось із початком перебування на посаді (вже звільненого) першого заступника голови Офісу президента Сергія Трофімова.

    Трофімов, за словами митрополита Черкаського ПЦУ Іоана, змушував голів ОДА блокувати реєстрацію громад ПЦУ. Заступник голови ОП неодноразово демонстрував свою любов до Московської церкви і всього, що її стосується. Наприклад, поки президент України Володимир Зеленський зустрічався із Вселенським патріархом Варфоломієм Трофімов прислуговував у РПЦвУ митрополиту Онуфрію. Він також разом із РПЦвУ, проросійським нардепом Новинським їздив у Єрусалим на церемонію Благодатного вогню.

    Трофімов, як іподиякон Онуфрія і лояльний до Московського патріархату, використовував службове становище, щоб різними методами допомогати цій структурі. Зокрема, Трофімов призначав “своїх людей” на державні посади в облдержадміністраціях, які сприяли РПЦвУ і блокували переходи в ПЦУ. Кандидатури цих людей погоджувало вище керівництво РПЦ в Україні.

    У той час політтехнолог Олесі Яхно заявила, що зупинка переходів до Помісної Церкви це справа рук Трофімова.

    У кінці 2019 року перший заступник голови ОП Трофімов пообіцяв особисто вивчити випадки перереєстрації храмів на Буковині, які прибічники Російської Церкви в Україні називають «незаконними».

    «Закрадається думка, що Трофімову через МП просто передаються резюме на тих людей, яких потім ставлять на посади», – зазначав експерт з питань релігії Андрій Ковальов.

    Відомо, що з благословення керуючого справами РПЦвУ митрополита Антонія (Паканича) та за сприяння Трофімова з метою забезпечення інтересів РПЦвУ, помічником останнього призначили колишнього співробітника Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦвУ Ярослава Гавриленка.

    Ярослав Гавриленко є відповідальною особою за питання, пов’язані з релігійними організаціями та процесами. Відомо, що Гавриленко перебуває на постійному зв’язку з представниками “Відділу захисту прав віруючих РПЦвУ” та безпосередньо їх координатором і очільником єпископом Віктором (Коцабою). Він здійснює цілеспрямований збір інформації щодо переходів громад РПЦвУ до ПЦУ, пов’язаних з цим судових процесів, організовує нагляд за невигідними РПЦвУ урядовими ініціативами, проводить активну роботу, спрямовану на обрання лояльної до РПЦвУ особи на посаду голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті.

    Хоча Трофімова вже звільнили і ця відставка розв’язала руки ОП у співпраці з Вселенською Патріархією, у регіонах досі перебувають ставленики РПЦвУ, поставлені за Сергія Трофімова, які надалі лобіюють інтереси Московської церкви. Це продовжує впливати на перереєстрацію релігійних організацій, які хочуть покинути Московський патріархат.

    Проте перемогою справедливості можна важчати нещодавнє рішення Верховного суду, який підтвердив законність переходу парафії до ПЦУ на Хмельниччині, і відмінив рішення місцевих судів, які заперечували право громади на зміну приналежності.

    З цього приводу митрополит Епіфаній висловив сподівання, що інші суди будуть брати приклад на основі цього судового розгляду справи.

    «Це дає можливість формувати певну правову практику, і суди нижчих інстанцій мають керуватися рішенням Верховного Суду», — зазначив предстоятель ПЦУ.

    Він наголосив, що ПЦУ діє тільки в правовому полі і надіється, що скоро розблокується цей правовий процес.

    «Ми рухаємося тільки в правовому полі, ми не хочемо беззаконня. Прагнемо, щоб все відбувалося мирно і спокійно», — зазначив предстоятель Православної Церкви України.

    Також позитивним є ініціатива президента України Володимира Зеленського щодо розпуску скандального ОАСКу, який приймав ряд проросійських рішень та відмінив закон про обов’язкове вказування в назві релігійної організації приналежність до Москви, якщо така є.

    Сподіваємось, що наступним кроком буде введення в дію цього закону, щоб кожен українець знав, що він молиться в церкві, яка “благословляє” вбивати українських захисників і всіляко сприяє російськимнайманцям в Криму і ОРДЛО.

    Найсвіжіше

    Популярне