П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Разом із РПЦвУ до Єрусалиму поїхали проросійський нардеп Новинський та Трофімов

    Проросійський нардеп Вадим Новинський разом зі звільненим заступником глави Офісу президента Сергієм Трофімовим, митрополитом РПЦвУ Антонієм (Паканичем) та єпископом РЦПвУ Віктором (Коцабою) відправились до Єрусалиму.

    Як зазначається на офіційному ресурсі РПЦвУ Вадим Новинський є «членом офіційної делегації» від Московського патріархату. Крім того Новинський зустрівся із патріархом Феофілом ІІІ, який поки не зайняв ніякої позиції, щодо українського питання, але намагався діяти в інтересах Кремля. Так, з нашіптування президента РФ, Феофіл скликав так зване Амманське зібрання.

    Цікаво, що Новинський, як диякон РПЦвУ згідно церковного протоколу, мав би прибути до патріарха Феофіла в підряснику, але, схоже, що він не позиціонує себе як священнослужитель.

    Фото: Віктор Коцаба

    З іншого боку Феофіл виловлював непряму підтримку ПЦУ, а також зустрічався із українськими дипломатами та послами.

    Варто зазначити, що в Єрусалимі працює структура очолювана ексдиректором ФСБ РФ Сергеєм Стєпашиним – так зване Імператорського Православного Палестинського товариства (ІППТ). Посланці ФСБ взяли участь у святкуванні дня ангела Єрусалимського патріарха Феофіла ІІІ. Зараз вони активізувались, щоб гальмувати процесу визнання ПЦУ збоку Єрусалимської ПЦ.

    Нагадаємо, раніше ми вже писали, що РПЦ допомагає Єрусалимському Патріархату будувати церкву. РФ використовує Єрусалимського Патріарха, як інструмент, щоб протидіяти юрисдикції Вселенського патріарха. З цією метою Феофіл закликав до повторного проведення неканонічної Амманської зустрічі, хоча минулорічний «Амман» зазнав краху, що визнали навіть російські експерти.

    Найсвіжіше

    Популярне