Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    День інтронізації та народження митрополита Епіфанія

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній отримав свій титул і очолив Православну церкву України два роки тому – 3 лютого 2019 року. Він зміг зберегти єдність ПЦУ, збільшити кількість її вірян та парафій,  отримати визнання від інших церков й пройти випробування коронавірусом.

    Релігійні експерти відзначають, що це відбулося попри шалений спротив Росі та зменшення підтримки з боку влади. Нині, кажуть релігієзнавці, Православна церква України під проводом Епіфанія позбавляється застарілих підходів в управлінні та комунікації з громадськістю і починає реформуватись. Предстоятель ПЦУ активно показує приклад благодійності й проукраїнської позиції, стоїть на патріотичних засадах й шанує українських Героїв.

    День інтронізації та народження

    Церемонія інтронізації предстоятеля автокефальної помісної православної церкви в Україні відбулася у соборі Святої Софії в Києві 3 лютого 2019 року. Під час публічного богослужіння митрополит Епіфаній увійшов на престол і став предстоятелем Православної церкви України, очолив Священний синод, а також отримав титул митрополита Київського і всієї України.

    Сергій Думенко, майбутній митрополит Епіфаній, народився 3 лютого 1979 року в Одеській області. Здобував освіту в Україні та у Греції, зокрема, в Київській духовній семінарії, в Київській духовній академії та в Афінському національному університеті. Має ступінь доктора наук богослов’я. Був намісником патріарха УПЦ (КП) Філарета.

    6 січня 2019 року в Стамбулі митрополит Епіфаній отримав томос про автокефалію української церкви від Вселенського патріарха Варфоломія. ПЦУ стала самостійною, адміністративно незалежною церквою. Водночас вона є частиною Вселенської церкви із повною незалежністю. ПЦУ має право самостійно визнавати святих на своїй території, а також контактувати з іншими церквами без посередників, згадувати митрополита Епіфанія, як свого предстоятеля, першим.

    Томос про автокефалію для Православної церкви України (ПЦУ). Стамбул, 5 січня 2019 року
    Томос про автокефалію для Православної церкви України (ПЦУ). Стамбул, 5 січня 2019 року

    Попри шалений спротив Росії, яка задіяла свою церкву, дипломатів та спецслужби у спротиві становленню автокефальної української церкви, ПЦУ зберегла незалежність, отримала визнання братніх церков, збільшила кількість своїх парафій і розпочала внутрішні реформи.

    Перехід парафій

    Одразу після інтронізації митрополита Епіфанія розпочався процес приєднання парафій до ПЦУ. Протягом двох років до складу помісної Православної церкви України увійшло понад 600 парафій московського патріархату, але через пандемію процес реєстрації нових громад і процес переходу уповільнився.

    Найбільша кількість релігійних громад перейшли до Православної церкви України у Волинській, Вінницькій, Хмельницькій, Рівненській областях.
    За результатами дослідження, проведеного в жовтні 2020 року Центром імені Разумкова, 20% українців вважають себе вірянами ПЦУ. Ще 13,0% – РПЦвУ, що на 3%  менше ніж у 2019 році.

    Визнання ПЦУ іншими помісними церквами

    За два роки предстоятельства митрополита Епіфанія ПЦУ визнали 4 із 15 церков: Константинопольський патріархат, який і надав томос, Елладська православна церква (Греція) і Александрійський патріархат (Африка) і Кіпрська православна церква. Митрополит Епіфаній запросив предстоятеля цієї церкви Архієпископа Хризостома в Україну на спільне богослужіння, як тільки закінчиться пандемія коронавірусу.

    Крім того, релігієзнавці запевняють, що у 2021 році ПЦУ можуть визнати ще дві православні церкви. Зокрема називають Єрусалимську православну Церкву і Румунську православну Церкву. Російський спротив може пригальмувати процес визнання, але не зупинити його. Поміж тих, хто не є категоричним противником ПЦУ (крім Румунії та Єрусалиму), релігієзнавець Андрій Юраш називає Болгарську, Грузинську і Албанську церкви – «будь-яка з них може визнати ПЦУ в будь-який момент». Цю думку поділяє і митрополит Епіфаній.

    Вселенський патріарх Варфоломій (ліворуч) і глава Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній. Стамбул, 6 січня 2019 року
    Вселенський патріарх Варфоломій (ліворуч) і глава Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній. Стамбул, 6 січня 2019 року

    Проти автокефалії ПЦУ виступили Російська православна церква (РПЦ) її філія в Україні – РПЦвУ. Синод РПЦвУ звертався до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням відкликати томос, який ніби то завдає «шкоди українському православ’ю». РПЦ зверталася до інших православних церков із закликом не визнавати створення єдиної помісної незалежної церкви в Україні. Наполягаючи на своїй позиції, в листопаді 2018 року Російська церква розірвала відносини з Константинопольським патріархатом. Крім того, у РПЦвУ виступають проти візиту патріарха Варфоломія на 30-ту річницю незалежності України.

    Митрополит Епіфаній на початку 2021 року розповів, що третина світового православ’я вже визнала Православну церкву України, але це тривалий процес, і це було зрозуміло одразу.

    «Дехто вважав, що це відбудеться протягом першого року. Але цей процес є складним, тому що ми маємо поруч сусіда-супротивника, який робить усе для того, щоб ці визнання не відбулися. Але протягом двох років відбулося дуже багато визнань. Якщо ми порівняємо з останнім століттям боротьби за автокефалію, то протягом цих двох років ми зробили дуже багато щодо утвердження і визнання нашої автокефалії з боку інших помісних православних церков», — сказав він у інтерв’ю для «5 каналу». Він додав, що ПЦУ зараз веде перемовини з іншими православними церквами, які практично визнати автокефалію ПЦУ.

    Патріарх Філарет

    Православна церква України була створена і за участю на той час патріарха УПЦ Київського патріархату, він став почесним патріархом ПЦУ. Однак у травні 2019 року Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату ще існує та звернувся до суду, однак, в кінцевому результаті, програв судовий позов.

    Фото архівне / Джерело: ББС

    У червні синод Православної церкви України відправив почесного патріарха Філарета на спокій. Також синод підпорядкував митрополитові Київському і всієї України Епіфанію безпосередньо всі парафії та монастирі Києва, які до 15 грудня 2018 року були підпорядковані УПЦ (КП).

    У листопаді 2019 року Апеляційний суд дозволив ліквідацію УПЦ (КП). У грудні на засіданні архієрейського собору Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив про юридичне припинення релігійних організацій «Київська патріархія УПЦ (КП)» та «Патріархія УАПЦ».

    За словами предстоятеля ПЦУ, за спиною Філарета грають деякі проросійські сили, але він цього не усвідомлює. Це підтверджує, той факт, що мітинги на підтримку Філарета проплачені проросійським політиком Віктором Медведчуком. Де юре патріарх Філарет залишається в складі Православної церкви України, а де факто намагається перешкоджати її розвитку, розповів у нещодавньому інтерв’ю митрополит Епіфанній.

    Незважаючи на складність відносин із Філаретом, цьогоріч Митрополит Епіфаній привітав його із 92-річчям.

    Фото: ПЦУ

    Нові тенденції

    Попри демарш Філарета, митрополит Київський і всієї України Епіфаній зміг зберегти єдність в середині Православної Церкви України. Крім того, церкві вдалося пройти випробування зміною політичної влади в Україні й коронавірусу.

    Служби у ПЦУ ведуться українською мовою. У деяких храмах з’явилися лавки, на які можуть присісти віряни. Відвідувачок хоч і просять покривати голову, але жінок без головних уборів у храми ПЦУ пускають.

    У ПЦУ обговорюють реформи, зокрема, перехід із юліанського на григоріанський календар. Також ПЦУ працює над запровадженням медичного капеланства.

    ПЦУ активно презентують у соціальних мережах. Офіційна сторінка Православної церкви України у фейсбуці порушує актуальні не лише для вірян питання.

    Також активними є особисті профілі митрополита Епіфанія у фейсбуці та у твітері, де предстоятель ПЦУ висловлює свої думки не лише щодо церковних чи релігійних питань, а й з приводу історичних, суспільних та політичних подій.

    Випробування пандемією

    ПЦУ завжди була і є і буде зі своїм народом, а особливо у складні часи. «Двері нашої Церкви завжди відкриті для всіх, – постійно підкреслює митрополит Епіфаній, – Кожен охочий може прийти й помолитися, отримати духовну підтримку та допомогу. Духовенство турбується, щоби богослужіння у наших храмах відбувалося із дотриманням карантинних вимог. А всі, хто має намір сповідатися і причаститися, можуть це зробити у будь-який час. Також ви можете долучатися до медіатрансляції богослужінь, подавати церковні записки за своїх рідних онлайн».

    Митрополит Епіфаній просив подивитись на на час карантину як на час можливостей, які дає нам Господь. «Залишившись на самоті чи у вузькому колі найрідніших людей, ми маємо сьогодні змогу переосмислити прості, як здавалося раніше, речі – цінність особистого спілкування, можливість відвідування храму, дієвість щирої молитви, вагу дружніх зустрічей, тепло родинних святкувань чи подорожі».

    Предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній закликав вірян відповідально ставитися до вакцинації, щоб захистити себе і ближніх та не забувати що в країні також йде війна із російським агресором. «Звичайно, треба проаналізувати, які це ліки — якість, звідкіля вони, чи не спричинять вони негативних наслідків. Вивчити, проаналізувати, а тоді вже, відповідно, вирішити — вакцинуватися чи не вакцинуватися. Але Церква закликає брати участь у вакцинації, тобто захистити себе, захистити своїх ближніх і припинити розповсюдження цієї хвороби», — сказав він.

    Через COVID-19 ПЦУ відмовилась від багатолюдної хресної ходи в Києві на честь Хрещення Русі (28 липня).

    Погляди митрополита Епіфанія

    За два роки митрополит Епіфаній відповів на сотні різних питань, які стосуються як релігії і віри в Бога, так і ставлення до історичних персон.

    Митрополит Епіфаній впевнено відстоює патріотичні, проукраїнські традиції і завдячує отриманню томосу, не тільки Вселенській церкві, але і Революції Гідності: «Саме завдяки Революції Гідності ми отримали довгоочікуваний Томос, документ про Автокефалію нашої Православної Церкви в Україні». Щодо Революції на Граніті митрополит Епіфаній побажав, щоб приклад студентської єдності та співпраці надихав українців, а Господь дарував нам сили та наснагу відстояти як державну, так і духовну незалежність, яка починається з думок та дій кожного з нас.

    Митрополит впевнений, що російсько-українська війна припиниться тоді, «коли з Донбасу будуть виведені російські війська. Тоді в Україні справді запанує мир і ми самостійно у своїй хаті розберемося з тими проблемами, які, можливо, й існують». 12 жовтня 2020 року під час освячення пам’ятного хреста в честь полеглих українських військовослужбовців митрополит Епіфаній сказав: «Ми молимось, щоб Господь послав нам справедливий мир. Справедливий, а не будь-який мир, тому що мир у неволі нам не потрібен. Нам потрібен справедливий мир у своїй незалежній, єдиній Українській державі».

    Під час свого візиту до Львова митрополит Епіфаній шанобливо згадав Степана Бандеру, назвавши його генієм українського національного і націєтворчого духу. А також сказав, що «коли нас називають бандерівцями, то ми цим пишаємося».

    Фото: ПЦУ / освячення хреста пам’яті полеглих у російсько-українській війні

    21 серпня 2020 року на Михайлівській площі в Києві митрополит Епіфаній освятив оновлену Стіну пам’яті Героїв. 29 серпня, у День пам’яті захисників України, вшанував полеглих українських військовослужбовців. 12 жовтня 2020 року у Дніпровському районі Києва біля храму преподобних Антонія і Феодосія Печерських освятив пам’ятний хрест і стіну пам’яті полеглих у російсько-українській війні. ПЦУ під керівництвом митрополита Епіфанія, молиться за кожного українського героя.

    Митрополит Епіфаній на початку 2021 року розповів, що ПЦУ працює над впровадженням української мови не тільки у сфери релігійного життя, а загалом.

    Митрополит Епіфаній поступово бореться із російськими міфами, щодо древньої історії Русі. Наприклад він разом із музейниками Софії Київської працює над протидією російським пропагандистським наративам, щодо Київської княгині Інгігерди-Ірини. Також він прокоментував резонансне рішення суду заборонити книгу: «Справа Василя Стуса». «Українcький народ продовжує виборювати право знати свою історію – справжню, а не системно фальсифіковану державою-агресором з усіма її міфами та втаємниченням правди».  Епіфаній наголосив, що ПЦУ завжди стоятиме на засадах збереження культурних цінностей українського народу і сприятиме їх розвитку.

    Також Епіфаній закликав вшанувати жертв Голокосту й нагадав про цю трагедію. У 79-ту річницю трагедії Бабиного Яру, 29 вересня 2020 року, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідав Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

    Вшанування жертв Голокосту. Фото: ПЦУ

    Щодо митрополита Онуфрія митрополит Епіфаній сказав наступне: «Ще до об’єднавчого Собору ми перетинались на державних заходах. Але після обрання мене предстоятелем ми навіть не перетинались. Я вважаю, що вести з ним переговори — нереально. Це людина, яка на 100 % віддана інтересам російської церкви і російської держави. Тому вести з ним переговори про об’єднання дуже складно». Також за словами Епіфанія «РПЦ в Україні є останнім форпостом Путіна. Тому що церква проникає глибоко в душі православних українців. І ми це реально бачимо, наскільки церква зомбує їх у цьому напрямку. Є багато тих, які зараз практично розуміють, але й до кінця не розуміють, що насправді відбулося. Вони переконані, що те, що відбулося, то це відбулося в неканонічний спосіб, що Вселенський патріарх зробив це неправильно, він не мав права і так далі». Російська Федерація чинить тиск і «активно використовує церкву як інструмент на зовнішньому напрямку. Тобто церква діє разом з російською державою».

    Також митрополит Епіфаній звертає увагу на проблеми людей із обмеженими можливостями, та проблеми домашнього насильства, проблем безхатьків та малозабезпечених.

    Благодійність

    Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній завжди закликає не оминати бідних і знедолених людей навіть в такі складні часи коронавірусу.  За словами митрополита Епіфанія благодійність має бути не одноразовою, а постійною, бо, роблячи благодіяння, ми втілюємо заповіт Божий, даємо щось від себе іншим, а Господь, у свою чергу, дає нам те, чого ми потребуємо, адже сказано в Євангелії: «Давайте, і дасться вам: мірою доброю, натоптаною, утрушеною, переповненою віддадуть вам, бо якою мірою міряєте, такою ж відміряється і вам» (Лк. 6: 38)».

    25 травня митрополит Епіфаній передав Київській дитячій лікарні додаткове обладнання для ультразвукової діагностики серця.

    Фото: ПЦУ

    Напередодні дня cвятого Миколая митрополит Епіфаній у Видубицькому монастирі зустрівся з курсантами Навчально-оздоровчого Київського військового ліцею імені Івана Богуна, серед яких є діти полеглих Героїв, сироти, а також діти-переселенці з окупованого Криму.

    Проедстоятель ПЦУ закликає молитися за дітей сиріт, адже кожна дитина це дар Божий. «Сирітство – це не лише серйозна особиста чи соціальна проблема. Це проблема, найперше, духовна, і вона стосується всіх людей, а не лише дітей з особливою долею».

    1 лютого 2021 року, за кілька днів до свого дня народження, митрополит Епіфаній відвідав дітей-сиріт із синдромом Дауна у Київському міському будинку дитини «Берізка». Предстоятель ПЦУ поспілкувався з дітками, а також передав корисні та приємні подарунки для малечі, необхідні засоби догляду та побутову техніку.

    Фото: ПЦУ

    Найвищий рівень довіри

    У кінці 2020 року, як показують соціологічні опитання, предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію довіряє 44,3% громадян. Це найвищий показник довіри серед усіх очільників українських церков.

    Епіфанію випала історична місія – бути першим пердстоятелем, першої в історії автокефальної і визнаної православної Помісної Української Церкви. Його особистіть назавжди увійде в історію. Після двох років управління Церквою, можна сказати, що Обєднавчий собор не помилився із обранням предстоятеля ПЦУ.

    Не зважаючи на різні перепони, Православна Церква України сміливо крокує у майбутнє. Під мудрим керівництвом свого Предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Київського та всієї України Епіфаній наша Церква зростає кількісно та якісно, утверджуючись в Україні та Православному світі.

    Від усього колективу Духовного Фронту України вітаємо митрополита Епіфанія із річницею інтронізації та днем народження і зичимо йому здоров’я, Божої ласки і многії і благії літа на плідне служіння Богу і Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне