Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Епіфаній про Голокост: Кривдники знехтували життям та гідністю людини

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликав вшанувати жертв Голокосту й нагадав про цю трагедію.

    «Сьогодні український народ разом зі світовою спільнотою вшановує пам’ять жертв Голокосту, який був справжнім геноцидом єврейського народу, а також ромів, у 1933-1945 роках. У цей трагічний час насильницькою смертю загинуло понад 6 мільйонів людей: жінки, чоловіки, люди похилого віку, діти… Важко навіть уявити, які страждання пережили ці люди та їхні рідні через пропаговану нацистами національну, расову, релігійну нетерпимість. Голокост – велика трагедія для всього людства, адже кривдники знехтували життям та гідністю людини. Тоді, коли одні люди зневажили Бога та Його заповіді, у світі пролилося чимало крові та заподіяно горя. У той же час Господь був поруч із тими, хто цього найбільше потребував. Адже через вияв жертовної любові до свого ближнього чимало людей, ризикуючи своїм життям, допомагали і підтримували переслідуваних заради їхнього порятунку», – написав митрополит Епіфаній у Facebook.

    Предстоятель ПЦУ зазначив, що кривдники у людей відібрали все, крім головного – їхньої віри в Добро, любові до життя та надії. «І навіть там, у нелюдських умовах, у концтаборах, що були місцями страждань і смерті, полонені засвідчували цінність людського життя і силу духу. І до сьогодні ми знаємо та бережемо історії тих, кому довелося пройти через найбільші жахи Голокосту».

    Він нагадав про щоденник єврейської дівчинки Анни Франк, яка стала жертвою Голокосту.

    «Вона разом із сім’єю переховувалася в Амстердамі, а в період нацистської окупації Нідерландів вела докладні нотатки. Анна записувала у щоденнику про своє життя у сховищі, переживання, страхи та мрії: “Якщо у людини горе, якщо вона самотня і нещасна, їй найкраще вийти на волю, де буде наодинці зі собою, наодинці з небом, з природою, з Богом. І тоді, тільки тоді відчуваєш, що все так, як треба, що Бог хоче бачити людей щасливими серед простої, прекрасної природи. І поки це так, я знаю, що за будь-яких обставин є розрада в будь-якому горі, і я твердо вірю, що природа полегшує будь-яке страждання”», – зацитував предстоятель ПЦУ.

    «Пам’ятаючи жертв та розділяючи біль втрати, робімо все для того, щоби такі події більше ніколи не повторилися. Не забуваймо, що людське життя – безцінне, унікальне та неповторне. Плекаймо любов та творімо добро. Нехай милосердя об’єднає усіх нас, правда і примирення – зціляють душевні рани, а взаємна повага – стане фундаментом для солідарності», – підсумував митрополит.

    Найсвіжіше

    Популярне