Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Грузинська, Єрусалимська та інші церкви підуть шляхом Кіпрської церкви, – митрополит Епіфаній

    Митрополит Епіфаній розповів у інтерв’ю «Прямому» що є декілька помісних церков, які є прихильники автокефалії української церкви, зокрема він переконаний, що шляхом Кіпрської православної церкви, піде Єрусалимська церква, Румунська, Албанська, Болгарська, а також Грузинська православна церква.

    «Загалом є декілька помісних православних церков, в яких більшість єпископату на чолі з предстоятелем практично готові до визнання нашого автокефального статусу. Це і Грузинська православна церква, в якій більшість», – сказав предстоятель Помісної Української церкви.

    Він зазначив, що у в кожній церкві є певні прихильники Російської православної церкви, які намагаються як меншість призупинити більшість.

    «І ми це бачимо на прикладі переходу в Україні парафій. В більшості парафій 90% парафіян приймають рішення про приєднання до Православної церкви України, але меншість дуже часто перешкоджає», – сказав митрополит Епіфаній.

    Предстоятель ПЦУ продовжуючи думку сказав: «той самий процес відбувається і в помісних православних церквах, де є декілька архієреїв, які проти. Ми бачимо це на прикладі Кіпрської православної церкви: двоє-троє – проти, а більшість – за. Але Кіпрська православна церква дала приклад іншим церквам, яким чином можна рухатися щодо визнання нашого автокефального статусу. Предстоятель поминає вперше в диптиху предстоятеля Православної церкви України, а потім приймається відповідне рішення на Синоді простою більшістю. І тому я переконаний, що цим шляхом підуть і інші православні церкви. Це і Єрусалимська церква, Румунська, Албанська, Болгарська… Зараз важко сказати, бо Кіпрська церква загалом була готова і раніше. Ще в минулому році і в 2019 році предстоятель був готовий до прийняття рішення, але він зайняв певний нейтралітет – він споглядав на наш розвиток і на наше утвердження. І у спілкуванні з ним він це мені підтвердив: що ось ми очікували, ми дивилися, і ми побачили, що ви відбулися як церква, і тому ми прийняли відповідне рішення».

    «І тому зараз очікувати можна, але сказати чітко, яка з цих церков долучиться першою, трішки складно, – зазначає митрополит Київський Епіфаній. – Бо рішення в них дозріває, вони практично готові, але тільки потрібно це озвучити. І в якому порядку воно буде – зараз навіть важко передбачити. І я би не хотів цього оголошувати і давати зброю нашим супротивникам, які і так наполегливо трудяться для того, щоб призупинити цей процес». «Але цей процес уже теж незворотній, і в майбутньому – можливо, в цьому році календарному – ми сподобимося визнання і з боку інших православних церков», – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне