Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Хризостом: «Російська Церква не є прикладом для наслідування»

    Архієпископ Кіпрський прокоментував інтерв’ю очільника Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ митрополита Іларіона (Алфеєва), яке той дав минулої неділі в газеті «Катімерині» в Афінах й звинуватив Вселенський патріархат. «Церква Росії не є прикладом для наслідування, і мені прикро це говорити», — сказав 20 грудня предстоятель Православної Церкви Кіпру архієпископ Кіпрський Хризостом ІІ.

    Про це Архієпископ Хризостом сказав у коментарі для видання ageliaforos. com, передає orthodoxtimes.com

    Митрополиту Іларіону «… боляче, і він цікавиться цим. Я також сперечався й думав інакше, бо не знав усієї правди. Коли я дізнався, то зайняв нинішню позицію».

    Він пояснив, що вселенський патріарх, коли надавав Томос Україні, то законно діяв у межах своєї канонічної території Вселенського патріархату.

    Церковне питання України мало обговорюватися на Священному і Великому Синоді на Криті в 2016 році, «але Патріарх Московський цього не хотів, він намагався вилучити це питання з питань Синоду, хоча пообіцяв, що братиме участь у синоді. Врешті-решт, він не брав участі та впливав на тих, хто не міг бути присутнім на Критському синоді», – сказав архієпископ Хризостом.

    Тому Предстоятель Кіпрської Церкви наголосив: «Це не ми, це Московський патріархат не думає правильно і не сприяє єдності православ’я. Ми хочемо, щоб Православна Церква стояла високо, була єдиною і була прикладом для наслідування….Церква Росії не є прикладом для наслідування, і мені жаль це говорити», — сказав він.

    «Навіть якщо ми визнаємо, що Російська Церква, як стверджував митрополит Іларіон, має життя тисячу років, ми — старші Патріархи та Кіпрська Церква маємо життя дві тисячі років», — сказав архієпископ Хрисостом.

    «Ось чому вони повинні консультуватися з нами. Російська православна церква забрала православ’я у Вселенського патріархату, який сьогодні ваона не поважає. Для всіх молодших місцевих православних церков Вселенський Патріархат є Церквою-Матір’ю», – підсумував архієпископ Хризостом.

    Найсвіжіше

    Популярне