Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ можуть визнати Єрусалимська та Румунська церкви, – релігієзнавець

    Наступними церквами які визнають автокефалію Православну Церкву України можуть бути Єрусалимська та Румунська церкви.

    Таку думку висловив релігієзнавець Андрій Юраш у коментарі для Ліга.нет.

    «У пулі є п’ять, може навіть шість церков, які не мають широких коаліцій проти визнання української церкви. Хоча в кожній з них можуть бути такі групи. Вона є навіть в Елладської церкви, яка визнала ПЦУ першою: з близько 140 єпископів три-чотири були відверто агресивно налаштовані, і до 10 – неформально проти. Власне, російська церква намагається знаходити і тримати в орбіті таких однодумців», – говорить Юраш.

    Це може пригальмувати, але не зупинити процес. Поміж тих, хто не є категоричним противником ПЦУ (крім Румунії та Єрусалиму), він називає Болгарську, Грузинську і Албанську церкви – «будь-яка з них може визнати ПЦУ в будь-який момент».

    Ще для трьох церков – це складніший процес: Антіохійська, Польська та Чехії / Словаччини. І тільки дві церкви не готові до такого кроку: це Росія і Сербія.

    «Але рано чи пізно це станеться. Це принципово для Вселенського патріархату, – вважає Юраш. Варфоломій чітко сказав, що форма лікування розколу, який чинить РПЦ, одна: визнання української церкви. Тобто – згоду з Константинополем».

    У матеріалі зазначається, що не так важливо, як швидко будуть прийняті рішення про визнання ПЦУ. За церковними мірками процеси, які відбуваються зараз, фантастично швидкі. Багато в чому так здається тому, що те, що відбувається – проміжний фінал довгої суперечки. Протягом тривалого періоду Вселенська церква шукала точки дотику з РПЦ, допускаючи практично будь-які компроміси. Москва вважала це слабкістю. Але 80-річний патріарх Варфоломій ніколи слабким не був.

    На відміну від категоричної РПЦ, що розриває зв’язки з церквами, він залишає іншим церквам право вибору. Цим проявляє силу, зберігає єдність і підсилює авторитет. Тобто, нехай навіть в протистоянні, але патріарх Варфоломій будує православний світ так, щоб навіть найбагатший, сильний і впливовий не мав вирішального значення, а був змушений сідати за стіл і говорити. Як багато років знадобиться РПЦ, щоб фактично повернутися до православ’я? У цьому питанні на боці Вселенської церкви найголовніший союзник – час. Його вплив оскаржити буде складно.

    Нагадаємо митрополит Олександр (Драбинко) говорив, що ПЦУ у 2021 році можуть визнати ще 2-4 помісні православні церкви. Також предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній прогнозував, що автокефалію ПЦУ цьогоріч можуть визнати ще чотири церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне