П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Філарет намагається перешкоджати розвитку ПЦУ, – митрополит Епіфаній

    Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній заявив, що де юре патріарх Філарет залишається в складі Православної церкви України, а де факто намагається перешкоджати її розвитку.

    «На жаль, почесний патріарх Філарет, після Об’єднавчого собору, на початку, повністю підтримував і Томос і їздив із Томосом по Україні, презентував його. Говорив, що це є такою великою духовною перемогою України. Але потім він став таким певним внутрішнім викликом, щодо подальшої розбудови Православної Церкви України. Де-юре почесний патріарх Філарет залишається в складі ПЦУ, а де-факто намагається перешкоджати її розвитку», – розповів в інтерв’ю «5 каналу» митрополит Епіфаній.

    «Це ми всі бачили і бачимо, але зараз це не має якогось особливого значення, тому що його позиція пішла всупереч загальній позиції Православної Церкви України. Практично на 100% ми зберегли нашу внутрішню єдність. Він не отримав в Україні практично жодної підтримки. І на жаль ми бачимо, що проросійські сили грають за його спиною і він озвучує ті російські міфи, які розповсюджувались до цього часу», — сказав Епіфаній.

    За словами митрополита, патріарх Філарет непохитний у своїй думці, тому у ПЦУ майже немає комунікації з ним, але церква й далі рухається вперед, незважаючи навіть на ці перешкоди.

    «Ми очікували, що свого часу він стане підпорою, підмогою, основою в розбудові ПЦУ, але цього не сталося. Це був його особистий вибір, і ми бачимо, що цей вибір є хибним, тому що церква, зберігши єдність, рухається вперед, отримує визнання, навіть попри такий внутрішній спротив від тих, які протягом десятиліть вели до цього. Бо він же вів до визнаного автокефального статусу, а коли ми прийшли до цього, коли отримали Томос, коли отримуємо визнання, то він повернувся і говорить, що це неправильно», — підсумував предстоятель ПЦУ Епіфаній.

    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній розповів про ставлення церкви до вакцинації. Також предстоятель ПЦУ розповів, хто заважає визнанню автокефалії ПЦУ.

    Внизу можна подивитись повну версію інтерв’ю.

    Найсвіжіше

    Популярне