Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній розповів, хто заважає визнанню автокефалії ПЦУ

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів, що третина світового православ’я вже визнала Православну церкву України, але це тривалий процес, і це було зрозуміло одразу.

    «Дехто вважав, що це відбудеться протягом першого року. Але цей процес є складним, тому що ми маємо поруч сусіда-супротивника, який робить усе для того, щоб ці визнання не відбулися. Але протягом двох років відбулося дуже багато визнань. Якщо ми порівняємо з останнім століттям боротьби за автокефалію, то протягом цих двох років ми зробили дуже багато щодо утвердження і визнання нашої автокефалії з боку інших помісних православних церков», — сказав він у інтерв’ю для «5 каналу».

    За словами предстоятеля ПЦУ, в наступні роки українці бачитимуть, як інші помісні церкви одна за одною долучатимуться до цього процесу.

    «Головне, що ми маємо Томос і ми маємо визнання з боку першого в православному світі – Вселенського Патріарха. Також ми маємо визнання з боку другої церкви по честі в диптиху — Олександрійського патріархату, а також з боку Елладської православної церкви і Кіпрської православної церкви, автокефалія якої була затверджена на ІІІ Вселенському соборі», — пояснив Епіфаній.

    Він додав, що зараз ПЦУ веде перемовини з іншими православними церквами, які теж практично готові визнати автокефалію.

    «Навіть зі слів предстоятеля Кіпрської православної церкви ми можемо зрозуміти, що він відвідував багатьох предстоятелів православних церков і сказав, що жоден із них не сказав „ні“ щодо визнання автокефалії української церкви. Тобто це питання часу, і протягом наступних років, я впевнений, ми матимемо більшість. Залишаться ті, які не визнають — це Російська православна церква», — розповів митрополит.

    На його переконання, прийде час, коли всі визнають автокефальний статус української церкви і в православії запанує довгоочікуваний мир.

    Нагадаємо, раніше Вселенський патріарх заявив, що не метою нападів на автокефалію ПЦУ було забрати права у Вселенського патріарха.

    Найсвіжіше

    Популярне