П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Метою нападів на автокефалію ПЦУ було забрати права у Вселенського патріарха, – Варфоломій

    Вселенський патріарх Варфоломій прокоментував надання автокефалії Православній Церкві України, заявивши в інтерв’ю Vima tis Kyriakis, що справжньою метою нападів на спосіб надання української автокефалії було «зняти ці унікальні обов’язки Константинопольського престолу та передати їх іншим».

    Про передає видання Оrthodox Times.

    Крім того патріарх Варфоломій сказав, що звинувачення його у папізмі є безпідставними, адже він робив так, як і його попередники, несучи відповідальність за свої вчинки й виконуючи традиції Церкви. «Чи слід називати папізмом те, що я несу відповідальність свого служіння? Я не можу заперечувати обов’язки, успадковані моїми попередниками», – сказав Вселенський патріарх.

    Він також розповів про тих, хто «заграє з федералізмом православ’я згідно з їхніми власними стандартами». Зображаючи главу Російської православної церкви, він поставив чітке запитання: «Зрештою, хто поводиться як «православний Папа»? Той, хто залишається вірним його традиціям, або той, хто претендує на те становище, якого ніколи не мав і не буде мати?».

    Вселенський патріарх чітко висловився про автокефалію Православної церкви України: «Я не маю права робити крок назад». Вселенський патріарх рішуче підкреслив, що «в православ’ї немає розколу». У своєму посланні до патріархів та архієпископів, особливо до патріарха Московського Кіріла, він сказав: «Я не можу дозволити православній еклезіології змінюватися на вівтарі менших інтересів. Я не маю права зробити крок назад. Слово правди є «гострішим за будь-який ніж». Про це свідчить історія, джерела, документи, факти. Це хочуть змінити за рахунок грошей, залякування, пропаганди та мрій…».

    Він вважає, що ставлення Російської православної церкви є «іншим поглядом», а припинення спілкування РПЦ із Вселенським патріархатом та іншими православними церквами, які визнали Українську автокефалію, було «неправильною дією».

    Найсвіжіше

    Популярне