Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Не Новгородська: Епіфаній проведе панахиду за Київською княгинею Інгігердою-Іриною

    28 січня блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній зустрівся з генеральним директором Національного заповідника «Софія Київська» Нелею Куковальською та координатором міжнародного співробітництва заповідника Оленою Ясинецькою. На зустрічі також був присутній заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

    Як повідомляє офіційний сайт ПЦУ, сторони говорили про спільний проект Православної Церкви України та Національного заповідника «Софія Київська» щодо вшанування пам’яті великої княгині київської Інгігерди-Ірини, дружини святого благовірного князя Ярослава Мудрого з нагоди 970-ліття з часу її упокоєння.

    Неля Куковальська та Олена Ясинецька зазначили, що саркофаг з останками княгині Інгігерди-Ірини й досі знаходиться у храмі Святої Софії Київської, а приналежність поховання підтверджено численними дослідженнями й антропологічними експертизами, що проводилися впродовж 1936‒2016 рр. Тож під час зустрічі було наголошено й на протидії російським пропагандистським наративам, адже Російською Федерацією у сучасних наукових роботах та церковній житійній літературі активно тиражується міф, де Інгігерда-Ірина ототожнюється зі святою Анною Новгородською, яка начебто похована у соборі Великого Новгорода.

    Сторони зійшлися на думці, що це один з прикладів того, як країна-агресор намагається присвоїти нашу національну історію та її героїв і знівелювати їх роль для української та світової культури.

    У підсумку було вирішено провести 23 лютого 2021 року, в день упокоєння великої княгині Інгігерди-Ірини, на території Софії Київської панахиду за спочилими князями й правителями Київської держави та заходи з вшанування великої княгині київської Інгігерди-Ірини.

    Фото: ПЦУ

    Найсвіжіше

    Популярне