Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Ми як Українська церква працюємо над поширенням української мови

    Митрополит Епіфаній у інтерв’ю для телеканалу «Прямий» розповів, що ПЦУ працює над впровадженням української мови не тільки у сфери релігійного життя, а загалом.

    «Ми як українська церква працюємо над тим, щоб українська мова впроваджувалася у всі сфери не тільки релігійного життя, але й загалом життя українського народу. Бо нашою офіційною мовою, богослужбовою мовою є українська мова. Справді, у нас зараз є кампанія соціальної реклами – “Молімося рідною мовою”. Тобто я як предстоятель закликаю молитися рідною мовою, яка для нас, українців, є рідна мова – українська мова», – сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Він не заперечує того, що і румуни, які проживають, наприклад, на території України, болгари й інші національності, і навіть росіяни, мають право молитися своєю рідною мовою. «Але на державному рівні, на церковному рівні основною богослужбовою мовою є українська мова», – підкреслив архієрей.

    Він зазначив, що ПЦУ і надалі як буде робити все для того, «щоб утверджувати нашу рідну українську мову». «Тому що мова, нація і держава – це нерозривно пов’язані між собою речі. Наприклад, європейські країни, де в кожній країні панує своя рідна мова, не є чимось особливим, коли ця мова є панівною мовою, яка не принижує честі і гідності тих людей, які спілкуються іншими мовами і для яких є рідною мовою інша мова, але ти повинен знати і володіти державною мовою».

    Митрополит Епіфаній навів приклад. Перебуваючи в Греці він вивчив грецьку мову і він має сертифікат знання цієї мови. «Кожен, хто хоче, наприклад, працювати офіційно на території Греції, повинен мати сертифікат про знання цієї мови. Ти можеш володіти своєю рідною мовою.

    Але якщо ти хочеш мати певну позицію і місце в цій країні, ти неодмінно повинен мати сертифікат знання цієї мови. Так само і в Україні є державна українська мова, яка не принижує інші мови, спілкується російською й іншими мовами. Ми цього не заперечуємо. Але ми прагнемо, щоб в Українській державі на державному рівні панівною мовою була саме українська мова», – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Нагадаємо з 16 січня 2021 року мова обслуговування споживачів тільки українська. Закон викликав істерику у нардепа Новинського. Раніше ми повідомляли, що заклик предстоятеля ПЦУ молитися рідною мовою викликав істерику в РПЦвУ.

    Найсвіжіше

    Популярне